Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
örebro

Utmaningsrätten lockar få

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 06.47
NTF vill hålla förarutbildning för kommunpersonal. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

För ett år sen beslutade Örebro kommun att införa utmaningsrätten inom samhällsbyggnadsområdet. Men så här långt har bara två utmaningar kommit in till kommunen. Ett av förslagen kommer från organisationen NTF som vill hålla förarutbildning för kommunens personal.

Utmaningsrätten innebär att ett privat företag kan begära att få utföra en kommunal verksamhet på entreprenad. Kommunen ska då pröva begäran och om den godtas ska kommunen upphandla verksamheten. Det utmanande företaget får då i konkurrens med andra lämna anbud. I juni 2007 sa moderaten Inger Högström-Westerling så här om utmaningsrätten.
– Det här är någonting som efterlysts länge av de privata företagen. Det här öppnar ju möjligheter som inte finns idag.

Men ett år efter att utmaningsrätten infördes så är alltså inte fler än två utmaningar som kommit in till kommunen. Dels trafiksäkerhetsorganisationen NTF som vill ta över förarutbildningen av kommunens personal. Dels Örebro viltvårdsförening som vill ta över skyddsjakten i kommunen.

I början av december skulle Programnämnd samhällsbyggnad besluta om skyddsjakten ska ut på entreprenad eller ej. Men de styrande politikerna valde att skjuta upp beslutet till februari. Anledningen är att de inte var nöjda med underlaget från tjänstemännen.

Kommunens tjänstemän menar bland annat att det finns stora konsekvenser om skyddsjakten läggs ut på entreprenad. Bland finns det en stor stor osäkerhet om juridiskt ansvar vid olyckor, insyn, säkerhet och allmänhetens förtroende i tätbebebyggelse. Tjänstemännen befarar också att om kommunen bryter avtalen med de jägare som idag har jakträtt så kommer de att begära skadestånd av kommunen.

Reporter Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".