Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vårdcentralerna

Försöker locka ST-läkare

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 10.47
Receptionen på Varberga vårdcentral. Foto: Anna Nyström

En metod som vårdcentralerna använder sig av för att minska intaget av hyrläkare, är att man knyter ST-läkare till sig. Förhoppningen är att de ska stanna kvar när de blir färdiga distriktsläkare och ta någon av alla de fasta tjänster som är vakanta.

Men enligt Camilla Nicander, själv ST-läkare på Varberga vårdcentral, fungerar metoden dåligt.
- Jag tycker inte att landstinget har lyckts bra med det här. Lönen är låg och det är svårt att få gehör för andra lösningar, säger hon.

De ”andra lösningar” som Camilla Nicander syftar på, handlar om frihet att lägga upp sin arbetstid som man vill, möjlighet att forska, men framför allt att få utbildning inom ramen för sin tjänst när man är färdig distriktsläkare.

När det gäller lönen säger hon att Läkarförbundet, som hon själv är fackligt aktiv i, tagit reda på att distriktsläkarnas löner i Örebro läns landsting ligger 5 000 kronor lägre än i omkringliggande län. Och det gör att många väljer andra arbetsgivare.

På Varberga vårdcentral har en av de fyra ST-läkare man satsat på blivit kvar. Det tycker Camilla är ett dåligt resultat, medan verksamhetschef Inger Lehman är betydligt nöjdare.
- En läkare har stannat kvar efter att hon blev färdig. Den andra läkaren har tagit tjänstledigt för att pröva på en annan vårdcentral i ett annat län. Men vi har fortfarande två ST-läkare som går på sina utbildningsplatser. Så vi ser fram emot att de också kommer att stanna. Det gäller för oss att visa att vi är bra på det vi gör så att de vill vara kvar, säger Inger Lehman.

En av ST-läkarna är Camilla Nicander, men trots att hon trivs jättebra på Varberga vårdcentral är hon mycket tveksam till att stanna.
- Som det ser ut i nuläget är det inte så lockande.


Vad skulle du vilja ha då, om du får önska dig?
- En jämförbar lön, och då pratar jag om en jämförbar lön i landet, och utbildningstillfällen, att det skrivs in i kontraktet att man har rätt till ett visst antal per år. Lönen är inte allt, säger Camilla Nicander.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".