Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Degerfors

Fler hus kan komma att rivas

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 15.47
1 av 2
Rivningarna kan komma att ineldas i år. (Arkivbild) Foto: Claus Gertsen / Scanpix
2 av 2

I Degerfors verkar det nu bli över 80 lägenheter som ska rivas i kommunen.

På måndag ska kommunpolitikerna göra ett nytt försök att ta beslut i frågan.

Dessutom vill Kommunala Degerforsbyggen göra om alla hus i ett område på Stationsvägen i Degerfors från trevåningshus till envåningshus, vilket är fler än vad som tidigare diskuterats.

– Utifrån den estetiska synpunkten så anser de som förstår sig på sådant att det är bättre om det är samma höjd på samtliga hus, säger Evert Karlsson, socialdemokratisk ordförande för det kommunala bostadsbolaget Degerforsbyggen.

Kommunpolitikerna i Degerfors försökte redan i januari att besluta om husrivningar. Men efter att centerpartiet röstat för i kommunstyrelsen och mot i kommunfullmäktige blev beslutet att frågan skickades vidare för en ny utredning.

Det förslag som nu presenteras innebär alltså en förändring av planerna för Stationsvägen. Centerns oppositionsråd Birgitta Höijer säger att hon nu tror att partiets tre fullmäktigeledamöter kommer att stödja förslaget som då går igenom.

Rivningarna kommer i så fall att börja senare i år.

Ungefär hälften av dom 83 lägenheterna som ska rivas står tomma i dag. Övriga lägenheter är bebodda och de inneboende kommer att tvingas flytta om förslaget går igenom. 

Förändringen av förslaget gör att det nu blir något fler lägenheter som rivs än vad som tidigare diskuterats.


Ändå skulle lika många lägenheter till behöva rivas för att få bort alla tomma lägenheter i kommunen. Men det vill inte Evert Karlsson. Han menar att en del av de hus som har många tomma lägenheter ligger placerade på ett sådant sätt att det skulle förändra stadsbilden drastiskt om man skulle riva dem.

– De som ska flytta måste ju få lägliga alternativ att flytta till. Det är många aspekter att ta hänsyn till när man ska ta bort hus så det är inte så enkelt, säger han.

Gabriel Stenström
019-192032

 gabriel.stenström@sr.se

Så många lägenheter rivs

Degerfors:
Stationsvägen 5, 7, 9 och 11:
Två våningsplan rivs, ett sparas.
Totalt rivs 48 lägenheter i området.
Slingan 5: 24 lägenheter rivs.

Svartå:
Stationsvägen 24: 7 lägenheter
Klensmedsvägen 20: 4 lägenheter

Totalt försvinner 83 lägenheter om förslaget röstas igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".