Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill starta fler vårdcentraler

Publicerat onsdag 25 februari 2009 kl 17.10

Riksdagen godkände på onsdagen regeringens förslag om fri etableringsrätt för vårdcentraler. beslutet innebär att Läkargruppen Capio i Örebro kommer att starta fler vårdcentraler i Örebro. Det säger företagets VD Göran Grufman.

Som vi tidigare berättat innebär riksdagsbeslutet att Landstinget skjuter på sina planer att starta en ny vårdcentral i Ladugårdsängen i Örebro eftersom landstinget befarar överetablering.

Göran Grufman säger att Läkargruppen Capio ännu inte tagit ställning till om företaget vill starta en vårdcentral just på Ladugårdsängen, men han tror att det vore bra att starta en vårdcentral i anslutning till Läkargruppens nuvarande lokaler i centrala Örebro.

- Vi är inte intresserade av att det skulle bli överetablering i någon ände av stan. Det vore inte bra för någon av parterna, säger Göran Grufman.

Riksdagens beslut i korthet:

- Ett vårdvalssystem ska införas i hela landet, något som redan finns i flera landsting men på frivillig väg. Syftet med vårdvalssystemet är att öka patienternas valfrihet och underlätta för nya vårdgivare att etablera sig i primärvården med offentlig ersättning.

- Reformen innebär att varje patient själv får välja vilken vårdcentral han eller hon vill gå till i fortsättningen. Varje enskilt landsting får besluta vilka krav man ska ställa på vårdgivarna. Alla som uppfyller kraven har rätt att starta primärvård, till exempel nya vårdcentraler, med offentlig ersättning.

- Grunderna i vårdvalssystemet ska vara att ersättningen följer patientens val och att privata och offentliga vårdgivare behandlas lika. Det är upp till varje landsting att besluta om ersättningens närmare utformning.
- Kravet på att den fasta läkarkontakten i primärvården ska vara specialist i allmänmedicin tas bort. Därmed kan fler läkare söka sig till primärvården och motverka den läkarbrist som råder på många håll. Denna ändring föreslås börja gälla den 1 april 2009.

- Övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2010.

Hör mer om nya vårdcentraler i vårt program Rakt på sak (25 februari):
 

Tidigare nyhet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".