Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Falkasjön kan ersätta Ånnabodasjön

Publicerat torsdag 5 mars 2009 kl 17.13

Det finns planer på att ta vatten till konstsnöanläggningar i Kilsbergen från andra sjöar än Ånnabodasjön. Den närliggande Falkasjön nämns som ett alternativ. Örebro kommun har pumpat allt för mycket vatten ur Ånnabodasjön för att göra konstsnö. Något som är anmält till miljöåklagare.

Men kommunens huvudspår är ändå att försöka få en ny vattendom, en dom som ger dem tillstånd att ta ut betydligt större mängder vatten ur Ånnabodasjön än vad de idag har tillåtelse att göra, berättar Stein Fossan på Örebro kommun. 

Bakgrunden är att Örebro kommun har tillstånd att ta vatten från sjön till konstsnöanläggningarna vid Storstenshöjden och Ånnaboda. Men de har överskridit tillståndet sex gånger om och nu anmäler Länsstyrelsen fallet till åklagare som får ta ställning om det ska väckas åtal.

Örebro kommun har tillstånd att pumpa upp 20 000 kubikmeter vatten ur Södra Ånnabodasjön och vattnet används för att göra konstgjord snö till backarna i Storstenshöjden.

Men nu har det visat sig att kommunen har pumpat upp sex gånger så mycket vatten som de har tillstånd till, alltså cirka 125 000 kubikmeter vatten.

Kommunen har nu som målsättning att få en ny vattendom och att då få tillstånd att ta upp ungefär 130 000 kubikmeter vatten per säsong ur Ånnabodasjön, säger Stein Fossan på kommunen.

Kommunens vidlyftiga vattenpumpande har inneburit att vattennivån i sjön har sänkts nästa en meter under den lägsta tillåtna nivån, enligt den dom som gäller i dag.

Nu är det upp till åklagare att eventuellt inleda förundersökning och i förlängningen då väcka åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".