Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Dementa får dessert för sällan

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 07.45
1 av 2
I Skebäcksgårdens kök i Örebro lagas mat till många äldre i kommunen. Foto: Karwan Tahir / SR Örebro
2 av 2

På Örebro kommuns vård och demensboenden får de äldre dessert tre dagar i veckan. De skulle må bra av att få efterrätt alla dagar i veckan, det anser både experter och de som arbetar med äldre i kommunen. Men kostnaden på 700 kronor per person och år och svalt politiskt intresse har hittills satt stopp.

– Att här få avsluta måltiden med en god efterrätt, om än inte så stor, tror jag är ett sätt att ge en kvalitet i tillvaron, säger Lena Wentzel som är sjuksköterska på Södermalmshemmet i Örebro där många av de boende har demenssjukdomar. 

Torsdagar, lördagar och söndagar, tre dagar i veckan får de boende på Södermalmshemmet desserter, fyra dagar är de utan.

Och så har det varit sedan 2003, för innan dess erbjöd vissa kommundelar i Örebro efterrätt alla dagar i veckan.

Ulla-Britt Carlsson är kökschef på Skebäcksgårdens kök i Örebro. Där lagas mat och efterrätt till 350 äldre personer däribland 108 på Södermalmshemmet. Hon tycker inte att det nuvarande systemet med tre desserter i veckan är särskilt bra.

– Vi försöker leva efter livsmedelsverkets rekommendationer. Och där säger man att man ska servera dessert varje dag. Men det handlar ju lite grann om resursfördelning.

Det kostar mellan 3 och 3,50 att ge en person en dessert.

Enligt Gunhild Wallin, centerpartist och ordförande för Vård- och omsorgsnämnd Väster, så är det en kostnadsfråga och politikerna har varit dåliga på att lyssna på de äldres önskemål.

– Bland politikerna i min nämnd kan jag ju se att det finns ett intresse, säger hon. Men jag kan inte känna att det är högprioriterat inom politiken i allmänhet. Och det tycker jag är synd att man inte ser det här som väldigt viktigt för de äldres livskvalitet.

Gunhild Wallin säger att hon kommer att jobba med frågan och att den kommer att få en högre prioritet.

Reporter
Karwan Tahir
019-192000
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".