Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dessert viktigt för dementa

Publicerat måndag 9 mars 2009 kl 12.53

Efterrätten är så viktig för äldre och dementa att man skulle kunna byta ut en del av maten för att i stället få till en ordentlig dessert. Det menar Birgitta Sidenvall, som är professor i omvårdnad.

Tidigare har vi berättat att det i Örebro kommun bara serveras dessert tre dagar i veckan, trots att många tycker att de äldre och dementa borde få det varje dag.


Birgitta Sidenvall, som är professor i omvårdnad, säger att många av de gamla åt efterrätt när de var i yrkesverksam ålder och att det därför är viktigt att hålla fast vid de vanorna. Det var tider då de äldre njöt av att äta.
-Många dementa förlorar förmågor som andra har kvar därför är det knepigt för en del att sitta kvar vid matbordet, man är orolig och får inte i sig det som serveras. Vi vet att äldre tycker om mat som har en fin färg, rött till exempel, och vi vet också att dementa tycker om sådant som är sött. 

Att byta ut vanlig mat som troligen ändå delvis blir kvar på tallriken mot en dessert, skulle ge de dementa mer kalorier och även glädje tror Birgitta Sidenvall.

Tidigare artikel:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".