Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Internetdrog populär i Karlskoga

Publicerat onsdag 11 mars 2009 kl 05.31
1 av 2
Tommy Strandberg. Foto:Beroendecentrum Örebro.
2 av 2

Karlskoga toppar statistiken i Örebro län, när det gäller missbruk av den livsfarliga internetdrogen Fenazepam. Ingen annanstans i länet missbrukas den livsfarliga internetdrogen Fenazepam så mycket. Av 50 kända fall i Örebro län under 2008, återfanns 15 i Karlskoga, vilket enligt Tommy Strandberg, chef för Beroendecentrum i Örebro, innebär en klar överrepresentation.

De som missbrukar Fenazepam i Karlskoga verkar känna varandra väl och få drogen administrerad av en och samma person. Framför handlar det om yngre personer, på väg in i ett missbruk som experimenterar med drogen, menar Tommy Strandberg.

För att kunna erbjuda fler behandlingsmöjligheter och minska missbruket, går nu hälso- och sjukvården, socialtjänsten, polisen och Beroendecentrum ihop i en gemensam satsning.

Det var förra våren som internetdrogen Fenazepam började dyka upp i Örebro län. Flera unga män sökte vård efter att de överdoserat preparatet, ett tiotal hamnade på intensiven där de låg medvetslösa i flera dygn.
Polisen och Universitetssjukhuset gick gemensamt ut och varnade för drogen. Ändå dog en 25-årig man i november efter att han tagit bland annat Fenazepam.  i Karlskoga.

En veckoinventering ska nu göras i Karlskoga där hälso- och sjukvård, socialtjänst, polis och Beroendecentrum samtidigt ska notera hur många missbrukare man möter och vilka droger de använder. När det är sammanställt och analyserat ska en tema- och utbildningsdag hållas, berättar Tommy Strandberg.

Reporter
Anna Nyström
019-19 20 47
anna.nystrom@sr.se

Fakta om Fenazepam

Fenazepam är en bensodiazepin, besläktad med stesolid och valium. Ursprungligen togs det fram i Sovjetunionen för behandling av epilepsi, ångest och sömnsvårigheter, men i Sverige har det aldrig använts i sjukvården.
Sedan hösten 2008 är preparatet narkotikaklassat.

Fenazepam säljs i pulverform på internet, men är extremt svårt att dosera, vilket gjort överdoser mycket vanliga. Svår yrsel, koordinationsstörningar, muskelsvaghet, hallucinationer, minnesförlust och medvetslöshet är tecken på överdos.
Halveringstiden är lång, cirka 60 timmar, vilket gör att symtomen kan sitta i flera dygn i sträck. I flera fall har medvetandestörningar förekommit två till tre veckor efter intaget.

Under 2008 vårdades ett tiotal unga örebroare på Universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning efter överdoser av Fenazepam.
En 25 årig man från Örebro avled efter att han tagit bl.a Fenazepam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".