Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Saknar utbildning om minoriteter

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 06.15
1 av 2
Blivande lärarna Ann Sofie Landin-Johnson och Matilda Israelsson efterlyser mer undervisning om Sveriges nationella minoriteter på lärarutbildningen i Örebro. Foto:Anna Nyström/SR Örebro
2 av 2

De nationella minoriteterna, judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalningar, lyfts inte fram tillräckligt på lärarutbildningen på Örebro Universitet. Det gör att lärarna som utbildas där får svårt att leva upp till de krav som ställs i läroplanen; att alla elever ska ha kunskap om minoriteternas kultur, språk, religion och historia när de går ut skolan.

En kartläggning som Sveriges Radio gjort, visar att alla lärarutbildningar utom en, brister i undervisningen om de inhemska minoriteterna.

Som en liten del av en fempoängskurs i svenska har Ann Sofie Landin-Johnson och Matilda Israelsson läst om de fem nationella minoriteternas språk på lärarutbildningen i Örebro. Men det har inte gett dem tillräckliga kunskaper för att rakt av kunna undervisa om deras kultur, religion och historia, säger de.

På Örebro Universitet lovar ordföranden i lärarutbildningsrådet, Krister Persson, nu att man nu ska bli bättre på att utbilda blivande lärare om de fem grupperna.

- Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalningar ska lyftas fram på ett bättre sätt på lärarutbildningen i Örebro, säger han.

Länk till regeringens lärarutbildningsutredning

och utdrag

Reporter
Anna Nyström
019-19 20 47
anna.nystrom@sr.se

De nationella minoriteterna

Sveriges nationella minoriteter är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Samerna är också ett urfolk.

Samtliga grupper har funnits i Sverige under mycket lång tid och är en del av det svenska kulturarvet. En särskild minoritetspolitik bedrivs sedan 1999 för att skydda de nationella minoriteterna, stärka deras möjligheter till inflytande och stödja de historiska minoritetsspråken så att de hålls levande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".