Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ofräscha toaletter i skolorna

Publicerat måndag 6 april 2009 kl 05.05
1 av 3
En typisk ofräsch skoltoalett, nedskräpad och utan tvål. Foto: Anna Nyström
2 av 3
3 av 3
Hampus Töresson

Många av skoltoaletterna på länets största högstadieskolor är slitna, trånga och ogästvänliga. Var femte toalett får omdömet ofräsch i en kartläggning som Sveriges Radio Örebro har gjort, och lika många saknade tvål.

Granskningen av länets skoltoaletter ingår i en kartläggning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort av mer än 600 toaletter på drygt 150 skolor. Vi har kollat toapapper, tvål, pappershanddukar, om toaletterna är hela, om det finns klotter och om det är städat.

Slitna, mörka toaletter
Kartläggningen visar att nästan var fjärde skoltoalett i landet är ofräsch eller får betyget svinstia. I Örebro län var siffran lägre. Här fanns ingen svinstia, men många slitna, trånga och mörka toaletter, där var femte fick omdömet ofräsch.

Sämre med tvål
Lika många toaletter i länet saknade tvål, vilket är sämre än rikssiffran där tvål saknades på var sjätte toalett. Även klottret var något vanligare på länets skolor. 

Personalen har bättre toaletter
Enligt arbetsmiljölagen ska skolelever ha lika bra toaletter som alla andra arbetsplatser, men där visar vår undersökning att skolorna brister. Personaltoaletterna är nämligen betydligt trevligare än elevernas. Sju av nio skolpersonaltoaletter i länet klassas som fräscha, medan bara sex av elevernas 43 toaletter får samma betyg.

Så gjorde SR Örebro undersökningen
Sveriges Radio Örebro har undersökt 52 skoltoaletter på länets nio största högstadieskolor: 43 elev- och nio personaltoaletter.

Skolorna är: Internationella Engelska skolan, Adolfsbergsskolan, Gumaeliusskolan, Mellringeskolan och Lillåns skola i Örebro kommun, Stadsskogsskolan och Fröviskolan i Lindesbergs kommun och Skrantaskolan och Österledskolan i Karlskoga.

Toaletterna har bedömts utifrån tillgång på toapapper, tvål, pappershanddukar, hur hela och städade de är och om det finns klotter eller inte. Fyra betyg har använts: Fräsch, okej, ofräsch och svinstia.

I Örebro län fanns inga svinstior, alla toaletter var hela, sånär som på ett trasigt toalock, och samtliga hade toapapper. De flesta toaletterna var okej och sex av dem var till och med fräscha. Men var femte fick omdömet ofräsch och tvål saknades på elva av de 43 elevtoaletterna.

Reporter
Anna Nyström
019-192047
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".