Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Friska utrikesfödda på Samhall

Publicerat fredag 24 april 2009 kl 06.11
1 av 2
Ricardo Nyman, praktiserande fastighetsskötare på Samhall i Örebro. Foto:Anna Nyström/SR Örebro
2 av 2

Utrikesfödda Örebroare får anställning på Samhall, trots att de saknar funktionshinder. Det strider mot företagets målgrupp, som är personer med psykiskt och fysisk funktionshinder och som inte klarar en vanlig anställning.

Flera Samhall-anställda med utomnordiskt ursprung, som Sveriges Radio Örebro varit i kontakt med, vittnar om att det har räckt med värk i kroppen, diabetes eller långvarig arbetslöshet, för att få anställning i företaget.

Samhalls distriktschef i Örebro, Robert Ohlson, menar att ansvaret för vilka som anvisas till företaget ligger på Arbetsförmedlingen och att man tackar och tar emot de personer man får.

En av dem som är på väg in i en anställning på Samhall är Ricardo Nyman från El Salvador, trots att han inte har något funktionshinder. 
Han menar att hans långvariga arbetslöshet räknas som ett funktionshinder och att han har stöd för det hos Samhall och Arbetsförmedlingen.

Och Ricardo Nyman är inte ensam. De senaste ett och ett halvt åren har flera utrikesfödda Samhall-anställda i Örebro berättat att det räckt med värk i kroppen, diabetes eller arbetslöshet för att få jobb.
Det går stick i stäv med Samhalls målgrupp: Fysiskt och psykiskt funktionshindrade som inte klarar en vanlig anställning.

I vissa kommuner i landet kan 80 procent av Samhalls anställda ha invandrarbakgrund, och det tyder enligt LO som tagit fram rapporten, på att kravet för att få skyddat arbete på Samhall kanske inte alltid är formella handikapp.
Men på Samhall i Örebro ser distriktschef Robert Ohlson, inga problem med att icke funktionshindrade utrikesfödda jobbar där. Han menar att ansvaret ligger hos Arbetsförmedlingen.

Reporter
Anna Nyström
019-192047
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".