Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Korvfusk på Lithells

Publicerat tisdag 28 april 2009 kl 12.15
Först när Livsmedelsverket upptäckte fusket ändrades köttsammansättningen. Foto: Mathias Gerdfeldter/SR.

Livsmedelskoncernan Atria som bland annat tillverkar Lithells korvar i Sköllersta fuskade tidigare med fetthalten i sina nyckelhålsmärkta korvar. Företagens egna prover visade att produkterna inte höll måttet ändå ändrades inte märkningen.

En av Atrias produkter är en middagskorv med en angiven fetthalt på 9 procent vilket gör att den är nyckelhålsmärkt. Nyckelhålsmärkningen ska tala om för konsumenterna att korven är ett hälsosamt alternativt nåt som hjälper till att öka försäljninigen i hälsomedvetna grupper. Men konsumenterna blev lurade.

Redan i maj 2007 visade företagets egna tester att korven var betydligt fetare än vad som angavs. Atria fortsatte att testa korven som envisades med att vara för fet. Ändå tog Atria varken bort nyckelhålsmärkningen eller ändrade fetthalten på förpackningen. Först när livsmedelsverket upptäckte fusket i oktober 2008 ändrade Atria köttsammansättningen så korven blev så mager som det stod på paketet att den var.

Det här var inte den enda produkten som hade en högre fetthalt än vad som angavs Även företagets nyckelhålsmärkta grillkorv hade en för hög fetthalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".