Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla gravar plockas bort

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 06.41
Gamla gravstenar som staplats utanför Norra Kyrkogården i Örebro. Foto:Anna Björndahl/SR

Tusentals gravstenar har plockats bort från kyrkogårdar i Örebro län de senaste åren och ytterligare gravstenar står på tur. Det är svårigheterna med att få tag på gravrättsinnehavare som leder till att gravstenen tas bort.

Utanför Norra Kyrkogården i Örebro står just nu hundratals gravstenar uppradade. De har tagits bort från kyrkogården efter att anhöriga haft fyra år på sig att höra av sig till Kyrkogårdsförvaltningen. Den långa efterlysningstiden har visat sig vara bra.
Pia Hendeberg på Örebro Kyrkogårdsförvaltning har varit med om att anhöriga hört av sig efter tre år, och velat bli gravrättsinnehavare.

Rad efter rad med gråa, svarta och röda gravstenar står uppställda utanför Norra Kyrkogården i Örebro. De har tagits bort från gravar där ingen står som gravrättsinnehavare. I början av 1990-talet kom en ny lag som verkligen satt Kyrkogårdsförvaltningen i arbete och över hela landet letas det nu efter gravrättsinnehavare.

Hittas ingen så tas stenen och graven bort. Men innan det går så långt så har de anhöriga haft flera år på sig att höra av sig, berättar Pia Hendeberg på Örebro Kyrkogårdsförvaltning.

- Då sätter vi upp små gröna skyltar på de gravplatser där vi saknar gravrättsinnehavare. Många hör av sig, men det finns ganska många gravplatser där inga hör av sig alls. Då sitter de här skyltarna uppe i två år. Efter de två åren sätter vi upp en ny liten skylt där det står att det har återgått till kyrkogårdsförvaltningen. Även de skyltarna sitter uppe i två år.

Men trots att många har hört av sig och räddat sin anhörigs grav, så har ungefär 2 500 gravsstenar plockats bort av Örebro Kyrkogårdsförvaltning sedan 2003. Bara i mars i år återtogs 243 gravar på olika kyrkogårdar inom Örebro Kyrkogårdsförvaltning.

Och samma arbete pågår runt om i landet och i länet. I Hällefors berättar kyrkogårdsföreståndare Carl Geschwind att mellan 30 och 40 gravstenar just nu riskerar att plockas bort. Beslut ska tas på kyrkorådet i augusti.

I Karlskoga har det mesta arbetet redan gjorts, berättar kyrkogårdschef Hans Dahlin, men fortfarande dyker ett tiotal ärenden upp på varje kyrkoråd.

Att det dröjer flera år innan gravstenen väl tas bort har visat sig vara bra, det berättar Pia Hendeberg på Örebro Kyrkogårdsförvaltning.

 -Det finns folk som har hört av sig efter tre år. Ser att det sitter en skylt och vill bli gravrättsinnehavare.

Reporter
Anna Björndahl
019-19 20 98
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".