Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om gratis vaccin

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 05.16

En del av dom kommunanställda i Örebro län kommer att få sitt vaccin gratis mot svininfluensan, medan andra inte kan räkna med att få det. Det visar en rundringning som vi har gjort.

Kommunanställda i Kumla, Degerfors, Nora och Lindesberg kan känna sig ganska säkra på att få vaccinet, medan dom flesta i Karlskoga får räkna med att betala för vaccinationen ur egen ficka. För där kommer troligen bara en tredjedel av kommunens personal få vaccinet gratis.


Här kan du se vad som gäller i just din kommun. Vi har pratat med representanter för alla kommuner i Örebro län, om hur det blir med vaccinering mot svininfluensan.

ÖREBRO
Folkpartiets kommunalråd Staffan Werme vill vaccinera alla kommunanställda, och dessutom alla som finns i de kommunala verksamheterna, till exempel alla skolbarn och äldre inom äldreomsorgen. Moderaten Inger Högström-Westerling, som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Örebro, tycker inte att det är kommunens sak, utan att staten ska ta kostnaden för vaccinet och Landstinget för vaccineringen. Kristdemokraten Lennart Bondesson vill inte ta ställning till idén att vaccinera alla skolbarn och gamla inom äldreomsorgen.

ASKERSUND
Socialdemokratiska kommunalrådet Bo Trygg säger såhär:

-Vår hållning är att vi ska vara positiva och ställa upp och hjälpa till så att alla invånare i Askersunds kommun ska kunna få vaccinet gratis. Men det går inte att säga att alla ska få det gratis. Vi ska föra en diskussion med landstinget och regeringen om kostnaden. Om kommunen måste betala alltihop själv så ska vi se vilka möjligheter vi har att betala för alla.

Bo Trygg kan inte lova att de kommunanställda ska få vaccinet gratis. Men han förstår Staffan Werme i Örebro.

LAXÅ
Socialdemokratiska kommunalrådet Anna Eriksson säger att de inte diskuterat det alls. Det är semestertider nu, men det är säkert en fråga som kommer att diskuteras när alla kommer tillbaka.

HALLSBERG
Kommundirektör Ola Sjölin säger att det inte är någon kommunal fråga, utan att det är Landstinget som kommer bestämma hur det hela ska gå till och göra upp turordning osv. Han kan inte uttala sig om vad som händer om Hallsbergs kommun måste betala alltihop själv.

KUMLA
Socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Eriksson säger såhär:

-Det är inget konstigt att erbjuda alla kommunanställda gratis vaccin, det har vi gjort förut och det kan jag nog säga att vi kommer att göra med svininfluensavaccinet också. Inget konstigt alls. Om däremot alla skolbarn och boende på våra äldreboende ska få vaccin gratis, det kan jag inte svara på.

Lennart Eriksson säger också att det kommer att bli en facklig fråga, men han tror inte att facket kommer ha någonting emot att de anställda får vaccineras gratis. Fast det blev en del reaktioner för ett par år sedan, när alla fick gratis vaccin. "Får man inte ens vara sjuk när man jobbar i Kumla kommun?!?".

DEGERFORS
Socialdemokratiska kommunalrådet Robert Mörk säger att det är semestertider, och att han därför inte har någon aning om hur det ligger till med den här frågan. Det har inte varit någon politisk diskussion än. Men tidigare har det gjorts vaccinationsinsatser mot enskilda personalgrupper, och Robert Mörk kan tänka sig att det kommer att bli så den här gången också.

KARLSKOGA
Margareta Sjögren, som är tillförordnad kommunchef, säger att kommunen har räknat ut hur många som måste jobba och hålla sig friska för att till exempel äldreomsorg och vatten och avlopp ska fungera. Det rör sig om cirka en tredjedel av de kommunanställda. Margareta Sjögren tror att det blir dessa personer, alltså 1/3 av de anställda, som får gratis vaccin, om det nu blir gratis. Inte alla anställda. Men det ska finnas tillgängligt för de som vill, fast då får de bekosta det själva.

LEKEBERG
Centerpartiets kommunalråd Henrik Hult vet inte hur det blir.

-Det är semester och vi har inte hunnit diskutera det. Men det vore bra om vi kunde ge gratis vaccin till de anställda, framförallt till de som jobbar inom vård och omsorg, säger han men konstaterar samtidigt att det är en ekonomisk fråga. Om det inte är gratis så kanske vi kan subventionera kostnaderna i alla fall.

NORA
Socialdemokratiska kommunalrådet Svenerik Nykvist säger att han pratade om detta med kommunchefen igår (tisdag). De har inte tagit ställning, men tidigare år har de vaccinerat alla anställda gratis, och Svenerik Nykvist kan inte tänka sig att det blir annorlunda i år.

LINDESBERG
Kommunchefen Lennart Jansson säger att grundtanken är att alla kommunanställda ska få gratis vaccin. Tidigare år har Lindesbergs kommun inte vaccinerat de anställda gratis, men i år är alltså planen att det ska bli så.

HÄLLEFORS
Socialdemokratiska kommunalrådet Peter Carlsson har inte diskuterat frågan men säger att det spontant låter trevligt, men att han måste kolla konsekvenserna innan han uttalar sig. Han hänvisar till personalchefen - som är på semester...

LJUSNARSBERG
Socialdemokratiska kommunalrådet Ewa-Leena Johansson har inte hunnit diskutera frågan, men tycker att det börjar bli läge nu att lyfta diskussionen. Ljusnarsbergs kommun brukar inte ge gratis vaccinering till personalen.

-Vi skulle få problem om en stor andel av vår personal insjuknar. Det finns en kris- och beredskapsgrupp som har tittat på vad som skulle hända, säger Ewa-Leena Johansson.

Anna Björndahl
019-19 20 00
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".