Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdgarantin kortas på BUP

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 05.58
Barn och unga ska behöva vänta högst en månad innan de får hjälp på BUP. Foto: Karin Markhede/Scanpix

I höst ska barn och unga högst behöva vänta en månad innan de får hjälp av psykiatrin, istället för de tre månader som vårdgarantin gäller för i dag.

Det är nya reglerna som införs på prov i Örebro län från och med oktober, och som enligt regeringsbeslut senast år 2011 ska gälla för hela landet.

- Jag hoppas att det kommer innebära att vi ser över vår egen effektivitet och att vi blir tydligare i vårt specialistuppdrag inom psykiatrin, säger Anita Ivarsson är verksamhetschef för barn och ungdomspsykiatrin i Örebro län.

Det kommer alltså ske en riktig storstädning med många förändringar inom barn och ungdomspsykiatrin de närmsta åren med start i höst. Dels kommer man centralisera delar av verksamheten, man kommer placera om personal och sedan ska bara de barn som behöver specialistvård skickas till BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. De barn som har enklare problem ska i stället skickas i till vårdcentralerna. Dessa förändringar görs alltså för att barn och unga snabbare ska få hjälp, att kötiden ska kortas.

För att korta kötiden behövs. Trycket på barn och ungdomspsykiatrin i länet är stort. Just nu står 60 barn i kö och ett tiotal av dessa barn har väntat längre än tre månader för att komma till BUP och få hjälp. Men Anita Ivarsson är inte orolig för att vårdgarantin inte kommer att uppfyllas.

- Jag tror att vi kommer klara av att ge alla tid för ett första besök inom en månad i höst, säger hon.

Att kvalitén blir lidande när kötiderna kortas tror hon inte heller

- Många är säkert bekymrade över det, men det är inte jag. Jag tror vi kan ge god kvalité på ett nytt sätt. Kan man till exempel ge depressitionsbehandling i grupp som är lika effektfull som individuell behandling så ska vi göra det.

Lisa Classon
019-19 20 00
lisa.classon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".