Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
28 augusti 2009

Missade att boka Stortorget

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 17.00
Glömde boka Stortorget. Mikael Strandänger, Åse Berglund och Malin Nyström arbetar med Örebro 2010. Foto: Anna Nyström/SR

Efter att projektledningen för Bernadottefirandet Örebro 2010 missade att boka Stortorget måste rutinerna ses över för hur bokningar av torg ska gå till i Örebro. Det tycker Lars O Molin som är ordförande i styrgruppen för Bernadottefirandet Örebro 2010.

På fredagsmorgonen avslöjade SR Örebro att en nystartad förening mot Bernadottejubileet bokat Stortorget i Örebro för en folkfest den 21 augusti, samma dag som det officiella Bernadottefirandet tänkt ha samma sak på samma torg.

– Ingen av oss tänkte på det. Jag har pratat med flera personer i dag: ingen har liksom tänkt på det, säger Lars O Molin.

Har ni tagit för givet att eftersom det är ett arrangemang som kommunen ordnar så är Stortorget ert?

– Det är ju inte bara Örebro kommun, det är ju Regionförbundet och många andra som är med i ett stort evenemang i en stad. Ska man inte kunna få ha stora evenemang i en stad?

Frågan är väl om det torg man vill vara på är ledigt eller inte?

– Ja, just det. Det är då vi får titta över rutinerna, säger Lars O Molin.

Vad är det för rutiner som behövs menar du?

– Man måste ju lägga in de händelser som vi har planerat i kommunen, så att vi säkerställer dem naturligtvis. Det är inte bra som det har blivit nu.

Men ska inte vem som helst få boka ett torg i Örebro?

– Jag tycker det är viktigt att vi har mötesfrihet. Sedan måste vi titta över rutinerna för hur bokning av torg går till, säger Lars O Molin.

Projektledningen för det officiella Bernadottejubileet Örebro 2010 beställde på fredagen tillståndsblanketter från polisen för att kunna arrangera Bernadottefirandet på Stortorget. Därmed hårdnar kampen om vem som egentligen kommer att få vara på Stortorget i Örebro den 21 augusti. Det är nämligen ett tillstånd som föreningen för det alternativa firandet inte sökt enligt uppgift till Sveriges Radio Örebro. Så än är striden om Stortorget inte avgjord.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Tidigare nyheter:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".