Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag att BUP ska centraliseras

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 11.45

All barn- och ungdomsspykiatri i länet kan komma att skötas centralt från Örebro.

Detta enligt ett förslag som Landstingsstyrelsen tar beslut om på onsdagen.

Förslaget innebär att barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar runt om i länet kommer att försvinna, och istället samlas i Örebro från och med nästa år.

Anita Ivarsson, chef för BUP i länet, förklarar att man gör detta för att kunna garantera samma kvalité på vården runt om i länet, vilket man i dagsläget inte kan. Hon menar bland annat att befolkningsunderlagen ute i länet minskar men ökar i Örebro, och det därför är förlegat att ha mottagningar överallt.

Nu blir det istället så att man kommer att göra upp individuella planer kring patienterna, och baserat på det erbjuda den vård som passar bäst, bland annat i samarbete med socialtjänsten.

Från och med 2011 ska även köerna minska, så att man ska få vård inom 30 dagar istället dagar 90 dagar som det är nu.

Men verksamhetschefen för BUP i Karlskoga, Lars-Owe Wilson, ifrågasätter förslaget och tror att det kan få mycket negativa konsekvenser för dem familjer som är resurssvaga och behöver BUP-stöd.

Landstingstyrelsen har fått som förslag att besluta om att BUP, ungdomsspykiatrin i Karlskoga ska läggas ner och flytta till verksamheten till örebro.

Anledningen till att detta är att det har varit svårt att bemanna BUP-mottagningarna runt om i länet.

Veronique Slottberg
veronique.slottberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".