Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om lodjursjakten

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 05.03
Det råder delade meningar om hur många lodjur som ska skjutas. Foto Hasse Holmberg/Scanpix

Länsstyrelsen i Örebro vill att länets jägare ska få skjuta fler lodjur än vanligt under licensjakten i mars. Sju lodjur tycker Länsstyrelsen är lagom. Men det håller varken jägarna eller rovdjursvännerna med om.

– Det finns helt enkelt ingen anledning att skjuta ett enda lodjur, säger Ylva Lindberg från Svenska Rovdjursföreningen, som menar att jakten är en eftergift till jägarkåren för att de absolut vill jaga.

– Det är en uppfattning som får stå för Svenska Rovdjursföreningen, kontrar Tomas Andersson, ordförande i Jägarförbundet i Örebro län, som tycker att föreningen ofta brister i saklighet i sina uttalanden.

– Vi vet att vi kan tåla en avskjutning på tio djur utan att äventyra den fortsatta lodjursetableringen, säger han.

Vill djurens bästa

Alla berörda intressenter som har lämnat sina synpunkter om lodjursjakten till Länsstyrelsen, har en sak gemensamt. De menar alla att just de talar för djurens bästa, oavsett om de vill att noll djur skall skjutas, som Svenska Rovdjurföreningen eller ett som Naturskyddsföreningen eller tio som länets Jägarförbund.

– Situationen är sådan att lodjuren börjar få matbrist och det syns i minskad reproduktion och det vill vi motverka genom jakt, säger Tomas Andersson, ordförande i Jägarförbundet i länet.

Han hänvisar också till att Riksdagen sagt att en något lägre lodjursstam kan tillåtas i Sverige, och detta även i Mellansverige.

Men det håller inte Ylva Lindberg från Svenska Rovdjursföreningen med om, eftersom hon menar att stammen fortfarande är liten och sårbar.

– Det är ju inte så att det är sagt att vi ska minska lodjursstammen. Det är sagt att den ska minska i renskötselområdet, och då har regeringen sagt att den får gå ner lite, men inte att den ska, hävdar Ylva Lindberg.

Beslut inom kort

Precis som när det gäller jakten på varg går meningarna om lodjursjakten isär. Men Länsstyrelsen har i alla fall bestämt sig för att föreslå att sju lodjur ska skjutas i Örebro län i år, fem norr om och två söder om E18. Det har man meddelat Naturvårdsverket, som fattar beslut om tilldelningen inom kort.

Under mars månad äger sen jakten rum på länets mellan 70 och 80 lodjur.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".