Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Narkotika minskar i fängelset

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 06.44

Användning och insmuggling av narkotika på svenska fängelser minskar visar kriminalvårdens senaste statistik. Den bygger på hur mycket narkotika som hittats inne på fängelser och hur många urinprov som visar positiv narkotikaanvändning. Men det finns också kritiker som ifrågasätter kriminalvårdens uppgifter.

Statistiken visar att mängden beslagtagen narkotika inne på fängelserna 2008 var 280 gram fördelat på cannabis, amfetamin, kokain och heroin. Det är försvinnande lite menar kriminalvården. Även antalet positiva urinprov har minskat. Bara knappt 6 procent visade på droganvändning.

Men det finns de som hävdar att det här inte stämmer. Anders Roslund, journalist och författare, är en av dem. Sin kritik grundar han på den kontakt han haft med både intagna och personal på svenska fängelser de senaste 10 åren.

– Faktum är att 75 - 80 procent av de intagna är narkomaner, och det upphör inte för att man hamnar i fängelse, säger Anders Roslund.

– När en dörr stängs gäller det att hitta en ny att öppna, säger han.

Med det menar han att det gäller att hitta nya sätt att få tag på narkotika och att hela tiden ligga ett steg före kriminalvården.

Kumlaanstaltens chef, Kennet Gustavsson, däremot menar att statistiken visst stämmer. Han menar också att kriminalvården inte bara grundar sina resultat på statistik.

– Vi pratar med intagna och personal, säger han. Och allt tyder på att vi har rätt. Det finns väldigt, väldigt lite narkotika inne på svenska fängelser.

– Om det stämmer ska jag krama om honom, svara Anders Roslund. Problemet är bara att det inte blir en sanning bara för att man säger att det är det, avslutar han.

Carina Galanou Ipsonius

carina.galanou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".