Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre sjukskrivna i länet

Publicerat måndag 1 februari 2010 kl 07.16

Det är inte längre lika många i länet som är sjukskrivna. Här försvann ungefär var femte sjukskrivningsdag förra året jämfört med året innan.

Antalet sjukskrivningsdagar minskar i hela landet, så även i vårt län. Varje år får landstingen dela på en statlig miljard om dom lyckas minska sjukskrivningarna. Minskningen i Örebro län under förra året gör nu att landstinget här får 35 miljoner.

Enligt organisationen Sveriges Kommuner och landsting är det de landsting som tidigare haft flest och längst sjukskrivningar som också lyckades minska dom mest under förra året.

Miljarden delas ut sedan 2007. De landsting som lyckats minska sjuktalen får dela på en statlig miljard som betalas ut i januari.

Nu får region Västra Götaland hela 182 miljoner kronor av miljarden, som även bygger på folkmängd. Det mest folkrika länen, Stockholm, får "bara" 160 miljoner. Det beror på att Stockholm lyckats minska sjukpenningsdagarna med knappt 15 procent i fjol - medan Västra Götaland nådde över 20 procent.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har landstinget jobbat hårt med kvalitetsfrågor. Exempelvis har arbetet med sjukskrivningarna blivit mer systematiserat och individuellt anpassat. Särskilda arbetslag har bildats på vårdcentraler där sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer stödjer läkaren i bedömningen av lämplig behandling, rehabilitering eller sjukskrivning.

Trea på listan över mottagare ligger Skåne, som får 138 miljoner kronor för att ha minskat sjukskrivningarna med strax över 20 procent.

Men allra mest lyckades Värmland minska sjukpenningstalen, med nära 30 procent. För det får nu landstinget 43 miljoner kronor.

Landstinget i Jämtland lyckades minska näst mest, mellan 25 och 30 procent, och får 25 miljoner kronor. Trea på listan hamnade Gotland, som kapade drygt 25 procent och därmed får åtta miljoner.

I december enades SKL och regeringen i en ny överenskommelse om en sjukvårdmiljard. Där ligger fokus ännu tydligare på kvaliteten, bland annat genom att försöka förbättra de sjukintyg som Försäkringskassan har som grund för beslut om sjukpenning.

Tomas Bengtsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".