Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
länet

Färre fasta jobb

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 16.02
1 av 2
Få fasta jobb. Foto: Andreas Apell / Scanpix
2 av 2
Ulf Mattsson IF Metall-ordförande på Arvin Meritor. Foto: Cecilia Lönn Elgstrand / SR Örebro

De fasta jobben i länet minskar. Samtidigt blir jobben med kort anställningstid allt fler.
Det är slutsatsen när man jämför SCB:s siffror två år tillbaka.

Antalet sysselsatta personer i länet är mer än tre tusen färre än vid samma tid för två år sedan. Det enligt statistiska centralbyråns siffror. Å ena sidan har de fasta jobben blivit färre. Å andra sidan har vikariaten blivit fler än för två år sedan. Det finns faror med den här utvecklingen, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

- Det gör ju att människor blir räddare. Man kanske inte vågar ifrågasätta saker på arbetsplatserna utan går med på villkor omkring anställningen som man inte skulle behöva om man inte kände den här osäkerheten, säger Per Bardh.

I slutet av 2007 hade drygt 19 000 personer tidsbegränsade jobb, som vikariat, i Örebro län. Två år senare var de 400 fler.

Samtidigt har de fasta jobben i krisens spår blivit mer än 3 000 färre. Trenden är alltså tydlig att de tidsbegränsade jobben ökar och de fasta minskar. På flera företag kan man se att de som nyss blivit uppsagda får komma tillbaka till sina gamla jobb, men nu med en tidsbegränsad anställning.

Ett av dem är Arvin Meritor i Lindesberg. Samtidigt säger Facket IF Metall där att företaget inte tar in mer tidsbegränsad personal än vad de kommit överens om med facket, säger fackordförande Ulf Mattsson.

- De återanställningar som varit är visstidsanställningar och i dagsläget har vi ett avtal med företaget som säger att de får ha 15 procent visstidsanställda av den fastanställda personalen, säger Ulf Mattsson IF Metall-ordförande på Arvin Meritor.

Han tycker att det har fungerat bra eftersom att folk, efter att ha jobbat tolv månader på visstid, fått fasta jobb om arbetskraften fortfarande behövts.

Cecilia Lönn Elgstrand

cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".