Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Komplicerat när kyrkor ska gå samman

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 06.09
Rajan Ganda Mall, pastor i Metodistkyrkan i Örebro

Tre frikyrkor i Sverige kommer allt närmare en sammanslagning - men det är inte helt enkelt. Flera grundläggande frågor måste nämligen lösas först. Det handlar om dopet, internationella kontakter och samkönade äktenskap. Rajan Ganda Mall är pastor i Metodistkyrkan i Örebro, och han är emot tankarna på en sammanslagning...

– Ja, jag tror på mångfald, och vi vill gärna ha våra internationella kontakter kvar, säger Rajan Ganda Mall, som är pastor på Trefaldighetskyrkan i centrala Örebro.

Just nu pågår arbetet med att ta fram ett förslag på hur det ska gå till när Svenska Baptistförbundet, Svenska Missionskyrkan och Metodistkyrkan i Sverige ska slås samman till en helt ny kyrka. Att de vill det är redan beslutat, även om en minoritet är emot.

Sören Carlsvärd, som är pastor på Baptistförbundet i Örebro, sitter med i ledningsgruppen för sammanslagningen. För honom är det sammanslagning som gäller.

– Ja dels så ser jag det som en trovärdighetsfråga att vi kristna försöker samarbeta, för vi är ett i Kristus, det talar bibeln om. Och vi i de lokala församlingarna behöver förnyas i vårt tänkande och vårt sätt att arbeta utåt, så att vi i någon mån går i takt med vår samtid, säger pastor Sören Carlsvärd.

Men Sören Carlsvärd ser ändå några frågor där det kan tänkas bli mycket diskussioner.

– Jag kan tänka mig att man vill diskutera det här med dopet.

Samkönade äktenskap diskuteras också, och det väntas en stor diskussion på Missionskyrkans konferens i Örebro i maj.

– Jag ser inte att det skulle vara någon fråga som vi inte skulle kunna komma överens om, eller som skulle vara så särskiljande så att vi inte skulle kunna klara att bilda en ny gemensam kyrka, säger Sören Carlsvärd på Babtistförbundet i Örebro.

Men pastor Rajan Ganda Mall på Metodistkyrkan i Örebro tycker att det finns för många frågetecken kring hur den nya kyrkan ska se ut. Och han har ett löfte om att slippa bli en del av den nya kyrkan.

– Vi har fått löfte från vår biskop att de församlingar som inte vill gå med i den nya kyrkan, de blir inte tvingade att gå med, säger han.

Reporter
Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se
019- 19 20 98

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".