Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hällefors/Ljusnarsberg/Degerfors/Laxå

Laxå söker holländare

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 15.29

Holländare ska flytta till Laxå. Det vill i alla fall kommunstyrelsen i Laxå som har bestämt att lägga 90 000 kronor per år i tre år på ett projekt som ska få holländare att flytta till kommunen.

Det är Statens bostadsomvandling AB, SBO, som driver Hollandsprojektet. Degerfors och Hällefors har också tillfrågats men ännu inte svarat. Ljusnarsbergs kommun har tackat nej till att vara med.

Enligt Lars Holmlund på SBO kan kommunerna genom skattutjämningsbidraget tjäna 40 000 kronor per år om de lyckas få två och en halv holländare att flytta till orten.

Anledningen att SBO valt Nederländerna som rekryteringsland är att kulturen där sägs vara väldigt lik den svenska.

SBO har bjudit in 16 kommuner med svikande befolkningsunderlag till projektet. I Örebro län är det Laxå, Degerfors, Hällefors och Ljusnarsberg som tillfrågats. Laxå har som sagt svarat ja medan Ljusnarsberg tackat nej. Hällefors och Degerfors har ännu inte lämnat besked.

- Projektet är på tre år framåt och vår tanke är att få barnfamiljer och initiativrika människor som är beredda att flytta från sitt land och flytta till Sverige och de här orterna, säger Lars Holmlund, SBO.

- Vår erfarenhet är att folk som kommer är människor som ofta har initiativ och vet vad de vill och kanske har sålt ett hus eller lägenhet i Holland så de är inte i behov av stora lån. Det har visat sig att den kulturen som Sverige och Holland har är lika förutsättningar. Vi har testat i Tyskland också men där är det inte lika lätt.

- Om du tittar på antalet människor per kilometer bor det 260 människor per kilometer i Holland och på de här orterna är det kanske bara 2-4 per kilometer. Det blir annorlunda än att bo trångt och på varandra i Holland.

Varje kommun går in med 90 000 per år i tre år.

- Vår uppgift är inte att tjäna pengar utan att hjälpa kommunerna. Om man lyckas och får 2,5 holländare att flytta hit gör skatteutjämningsbidraget att kommunen får en intäkt på 40 000 per person och år. Så lyckas du med det är du hemma rent ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".