Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östernärke

Hävt strandskydd för hus vid Styrstaudden

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 06.49

Trots att flera fastighetsägare vid Styrstaudden i Östernärke byggt och anlagt tomt ända ner till vattnet utan hänsyn till gällande strandskydd har den lokala områdesnämnden i Östernärke hävt strandskyddet för markägarna i området.

Det har inte gått att nå hela stranden vid Styrstaudden i Östernärke på många år. Detta eftersom ett antal fastighetsägare byggt och anlagt ända ner till vattnet. De har inte sökt dispens från strandskyddet och just därför har nu den lokala områdesnämnden hävt strandskyddet. Motivet är just att reglerna ändå inte tillämpats här.

– Folk ser att är man tillräckligt fräck så går man fri och det är en förskräcklig tillämpning av gällande lagstiftning, säger Anders Ridderström, ordförande i länsförbundet för Naturskyddsföreingen i Örebro.

Hans organisation värnar strandskyddet och vill att allmänheten ska ha tillgång till stränder. Men ute på Styrstaudden i Östernärke har folk ändå inte kunnat komma ner till stora delar av stranden på många år så nu får det fortsätta vara så, har Östernärkes områdesnämnd bestämt.

Ordföranden, kristdemokraten Magnus Lagregren, förklarar beslutet med att de inte vill vara en hård myndighetsutövare.

– Det är svårt för oss som myndighet att gå in och säga att nu ska ni riva, för det var väl egentligen det vi skulle ha sagt.

Ärendet har dragits i långbänk och tanken var att se över strandskyddet redan för tre år sedan. Östernärkes områdesnämnd och stadsbyggnadskontoret i Örebro pekar på varandra över misstag som begått i i hanteringen.

Fotnot: Den bild som fanns till artikeln kopplades olyckligt ihop med den tidigare felaktiga rubriken om svartbyggen. Vi beklagar detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".