Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Poltikernas reaktion på Pisa-rapporten - Ekot sänder direkt

Brister på kommunala storkök

Publicerat onsdag 30 januari 2002 kl 14.58
Det återstår mycket arbete innan hygienen vid de kommunala storköken i Örebro kommun klarar alla krav som livsmedelslag och annan lagstiftning ställer. Det visar en undersökning som miljökontoret gjort vid 28 storkök i kommunen
Det lagas för mycket mat i storköken i Örebro. Många av storköken producerar mat till fler skolor och äldreboenden än vad de är byggda för och förrådsutrymmen, frysboxar, värmeskåp och kylrum räcker inte till. Både mat som skall förvaras kallt och mat som ska förvaras varmt blir i bland stående framme för länge av brist på korrekta förvaringsutrymmen och resultatet blir att risken för skämd och i värsta fall magsjukeframkallande mat ökar. Miljökontoret har i sin granskning förra året anmärkt på 17 olika fall där det egentligen handlar om att lokalerna inte klarar matens krav. Det gäller hanteringen av maten och renhållningen i lokalerna. 23 av kommunens storkök fick anmärkningar. Förutom mathanteringen fick storköken också kritik för att de inte följde de kontrollprogram som finns när det gäller mathanteringen. Miljökontoret gör liknande undersökningar vartannat år och när det gäller hanteringen av maten har läget faktiskt försämrats de senaste fem åren. På en punkt får storköken med beröm godkänt. Inte i något fall har miljökontoret funnit att personalen brister i den personliga hygienen när de anställda hanterar maten.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.