Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad risk för mutor

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 07.53
Ökad risk för mutor
(1:25 min)
1 av 2
Många kommunala tjänstemän inser inte att de blir mutade. Foto: Jessica Gow /Scanpix
2 av 2
Torbjörn Lindhe, kanslichef för institutet mot mutor. Foto: Stockholms handelskammare

Det blir allt vanligare att företag försöker ge kommunala tjänstemän förmåner. Samtidigt saknar tjänstemännen viktiga kunskaper om vad om är rätt och fel.

I takt med att kommunerna lägger ut alltmer av sin verksamhet på privata entreprenörer, ökar trycket på kommunala tjänstemän från företag som erbjuder olika förmåner. Många inser inte att de bryter mot lagen när de tackar ja. Det säger Torbjörn Lindhe, kanslichef för institutet mot mutor vid Stockholms handelskammare, apropå att två tjänstemän på Örebro kommunfastigheter polisanmälts för misstänkta mutbrott.

- Relationerna mellan privat och offentlig sektor ökar alltmer, och kanske man är snäll och erbjuder en förmån till en kommunanställd, att gå på fotboll, äta lunch eller vara med på ett event till exempel.

- Förhoppningsvis säger man nej, men väldigt många inser inte problematiken, anser Torbjörn Lindhe, kanslichef för institutet mot mutor. Man tänker inte att en, två eller tre luncher i veckan till slut gör att det blir otillbörligt.

Okunskapen i kommunerna, vad som är en muta och inte, är stor menar Torbjörn Lindhe, och det behövs omfattande utbildning av all personal, inte bara chefer och de som jobbar på kommunernas upphandlingsenheter.

- Kommunens invånare ska ju kunna lita på att alla i kommunen jobbar utan påverkan av otillbörliga förmåner, förklarar han.

I början av november kommer Torbjörn Lindhe själv att genomföra en utbildning i etik i Örebro kommun. Han har bjudits in till fastighetsavdelningen - Örebro kommunfastigheter, där två tjänstemän den här veckan polisanmälts, misstänkta för mutbrott.

"Bättre sent än aldrig", tycker Torbjörn Lindhe, samtidigt som har understryker att han tycker det behövs en betydligt bredare utbildningsinsats än så i Örebro kommun.

- Jag hoppas den här genomgången blir början till något större, att kommunen verkligen tar tag i det här, från högsta ledningen ner till alla kommunala bolag, förvaltningar och så vidare. Att alla delar i den kommunala verksamheten blir genomlyst, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".