Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Brand öppnar för kameror

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 15.32
"ÖBO är restriktiva kring kameraövervakning"
(1:25 min)
1 av 2
Kameraövervakning. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
2 av 2
Branden i Vivallaskolan totalförstörde idrottshallen. Foto: Mattias Rensmo/Scanpix.

Skolbranden i Örebro får nu kommunledningen att svänga om övervakningskameror.

I går natt förstördes ju idrottshallen på Vivallaskolan av en brand som polisen tror var anlagd.

Det kommunalråd som har ansvar för skolfrågor, kristdemokraten Lennart Bondeson, öppnar nu för att börja med övervakningskameror på fler av kommunens skolor, till exempel den på Vivallaskolan.

Trots att Örebro kommuns fastighetsavdelning velat installera övervakningskameror på Vivallaskolan har fastighetsägaren ÖBO hittills sagt nej. Nu är frågan om kameror och ökad säkerhet uppe för diskussion sedan idrottshallen brann ner i en brand som troligen var anlagd.

– ÖBO är restriktiva kring kameraövervakning över huvud taget, har varit sedan länge. Och det har även kommunen varit så vitt jag vet, säger Ulf Rohlén, vd Örebrobostäder.

Det är på grund av integritetsskäl som ÖBO tar avstånd från kameraövervakning. Och tills ganska nyligen så var även Örebro kommun restriktiva med den här sortens övervakning. Men i juni i år installerades kameror på Rostaskolan och Hagaskolan. Det handlar om värmekameror som inte röjer identiteten och som är igång efter skoltid i avskräckande syfte. ÖBO fick en förfrågan om kameror på Vivallaskolan men tackade nej.

– Vid förfrågan till ÖBO så avböjde man kameraövervakning på sin skola. Då kom vi inte vidare där, utan gick vidare på två av våra egna skolor istället, säger Benny Fägerstad, driftchef på Örebro Kommunfastigheter.

Förutom att Vivallaskolans gymnastiksal brann ner natten till igår, måndag, i vad man tror är en anlagd brand, så är Vivallaskolan den skola som haft störst problem med glaskross i år.

Det är något som har fått Ulf Rohlen på ÖBO att återbesöka tanken på kameror på skolområdet.

– Vad vi måste värdera nu är de senaste händelserna. Vi får fundera på hur vi ska ställa oss framtida till den frågan, och diskutera med kommunen också. Vi äger skolan och kommunen förvaltar den, så givetvis måste vi tänka till.

Ulf Rohlén lägger till att ÖBO endast tänker överväga kameror på Vivallaskolan, och inte på sina övriga fastigheter.

– Vi kommer fortsättningsvis vara väldigt restriktiga när det gäller all form av kameraövervakning. Vi har den inställningen, utav integritetsskäl, att här ska vi vara försiktiga.

Kommunledningen öppnar i dag, tisdag, upp för att börja med  övervakningskameror på fler av kommunens skolor, till exempel på Vivallaskolan.

– Jag tycker att det varit rimligt att vi varit ganska tveksamma hittills och prövat frågan ganska länge. Jag tycker det har funnits skäl att göra det för att inte på ett enkelt sätt släppa fram kameraövervakning. Men i det här läget tror jag det finns skäl att pröva kameraövervakning. Och nu finns det sådana, väl utvecklade tekniska hjälpmedel som vi kan använda. Jag tycker det är bra om vi kan börja med det här direkt efter det här som hänt när det gäller Vivallaskolan till exempel, säger Lennart Bondeson, kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".