Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro län

Problem att varg dödar hundar

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 05.31
"Vi ser inga enkla lösningar"
(1:57 min)
Vargen tar både älg och hund. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

En vargfamilj slår i genomsnitt en vuxen älg var fjärde dag. Men problemet för jägarna är att vargen tar hundar. Håkan Sand är vargforskare vid Grimsö forskningsstation och han har följt den svenska vargstammen.

– De behöver ungefär tre-fyra kilo kött per dygn och per individ. Det betyder att de flår en älg ungefär var fjärde dag på vintern, säger Håkan Sand, vargforskare vid Grimsö forskningsstation.
Hur stor del är det av älgstammen?
– Det beror på tätheten på älgstammen. Är det så att vi har älgstammar som har relativt låg täthet, då kan vargen ta hela det årliga överskottet och då blir det ingenting över för jakt. Men har vi älgstammar som kommer upp till kanske tio till tolv älgar per tusen hektar, vilket är ganska vanligt, då tar vargen bara en mindre andel av den totala produktionen.

Vargen vanlig i Karlskogatrakten

Vi är ute och spårar varg med jägarna Roger Pettersson och Björn Svanberg i Karlskogatrakten. Här är vargen vanlig.
– Man ser ju vargspår ganska så ofta säger Roger Pettersson.

Men Björn Svanberg tycker inte att det är något större problem att vargen äter älg.
– Det finns nog så att det räcker åt alla. Som jag ser det så är det stora problemet att de tar hundar, säger han.

Något som vargforskare Håkan Sand håller med om.
– Det är väl kanske den problematiken som är den svåraste att komma tillrätta med här. Vi ser inga enkla lösningar på det problemet utan det är kanske den svåraste problematiken för vargfrågan som helhet, avslutar Håkan Sand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".