Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro län

Svaga elstängsel hindrar inte vargen

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 05.55
" Var inte många röster emot"
(1:28 min)
Elstängsel på fem joule räcker inte för att hålla vargen borta, menar kritiker. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix.

Det råder stor förvirring om hur stark ström djurägarna får använda i sina rovdjursavvisande elstängsel. Den nya EU-standarden anger en maxgräns på fem joule. Inte nog för att skrämma bort rovdjur menar kritiker.

Efter att frågan varit uppe hos näringsdepartementet ska Sverige försöka få till ett undantag från standarden. En svår och omständlig väg att gå, enligt Ingvar Eriksson, ingenjör på Svensk elstandard.
– När man tog fram standarden så var det ju inte så många röster emot det här i Sverige. I och med att standardiseringen är uppbyggd på det sättet att vem som helst får vara med och delta i den så hade inte kommittén anledning att rösta emot det här förslaget, säger Ingvar Eriksson, ingenjör på Svensk elstandard.

Aggregaten måste hållas efter

När den nya standarden var ett faktum höjdes kritiska röster från både länsstyrelser, viltforskare och djurägare. Elsäkerhetsverket däremot var för gränsen om fem joule, eftersom olyckor med till och med dödlig utgång har inträffat med starkare aggregat. Nackdelen med den lägre maxgränsen är att man måste hålla efter vegetationen ordentligt och klippa gräset så ofta som en gång i veckan under högsommaren för att det inte ska leda bort strömmen. Har man då många kilometer långa stängsel att hålla fria från gräs i kuperad terräng blir det inte mycket tid över till djurhållning.

"Försök påverka framtiden"

Om fler hade engagerat sig i arbetet med att ta fram en ny EU-standard, så kanske vi inte hade haft det här problemet i Sverige nu säger Ingvar Eriksson.
– Då hade ju den här frågan med de olika verkens inställning till elstängsel kunnat komma upp på bordet tidigare.
Så vad har du att säga till dem som nu investerat i aggregat som inte klarar av de högre standarderna?
– Delta i standardiseringen, försök påverka framtiden, avslutar Ingvar Eriksson.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".