Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Lång väntan på akuten

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 06.01
"Man kände sig väldigt utsatt"
(2:05 min)
1 av 2
Monica Carlsson fick vänta länge på akuten. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Akuten på Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro.

Ska man behöva vänta i 14 timmar på akuten? Den frågan ställer sig Monika Carlsson i Örebro. Härom veckan hade hon svår magvärk, och fick vänta 14 timmar på Universitetssjukhusets akutmottagning.

– Ja, man kände sig väldigt utsatt, de har ju inte tid med patienterna. Och när man frågar om när man kan få komma in, så säger de - vi vet inte för doktorn opererar. Det kändes inte trevligt alls, berättar Monika Carlsson.

Det blev en lång dag för Monika, väntan avbröts då och då för en konsultation eller undersökning. Vid ett tillfälle fick hon hjälp av en AT-läkare som var tvungen att kalla in bakjouren för att resonera.
– Jag tycker att det borde finnas mera kvarlificerade läkare som kunde korta tiden väldigt mycket. AT-läkare har ju inte samma erfarenhet som en äldre, erfaren läkare!

Allt fler patienter söker sig till akuten, det har vi berättat om tidigare, i fjol var patienantalet 3000 fler än året innan. Eva-Lena Sjöberg som är chef för akuten på USÖ menar att även om Monika Carlsson fick vänta längre så innehöll väntetiden faktiskt en hel del behandlingar. Den normala väntetiden är kortare än fyra timmar. Men vissa patientgrupper blir kvar längre.
– De som får vänta längst är ofta där man misstänker en allvarligare sjukdom, och man vill utesluta det och slippa lägga in. Det kan vara det bästa för patienten.

Akutenchefen håller delvis med Monika Carlsson om att det borde vara specialister på akuten.
– Jag tänker att det ligger mycket i det hon säger, samtidigt som det är en komplex fråga. Specialister behövs både på akuten och inne på avdelningar, mottagningar och operation, berättar Eva-Lena Sjöberg.

Akuten är ju pressad och många är allvarligt sjuka, det inser Monika Carlsson som fick vänta så längre på vård.
– Det får man naturligtvis ta hänsyn till. Men 14 timmar - det tycker jag är alldeles för mycket, avslutar Monika Carlsson i Örebro.

Reporter Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".