Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Missade att vårdplanera med anhöriga

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 06.51
"Jag vart alldeles stum"
(1:56 min)
1 av 3
Susanne Friman är besviken på hur vårdplaneringen för hennes släkting gjordes. Foto: Gabriel Stenström, Sveriges Radio Örebro.
2 av 3
Lindhultsgården i Örebro. Foto: Gabriel Stenström, Sveriges Radio Örebro.
3 av 3
Maria Malmsten, enhetschef för Lindhultsgården. Foto: Gabriel Stenström, Sveriges Radio Örebro.

Ett äldreboende i Örebro missade att låta släktingarna till en dement kvinna vara med och planera vården. Misstaget upptäcktes när kvinnan drabbades av ett uppmärksammat missförhållande på sitt boende.

En av släktingarna, Susanne Friman, uppmanar nu andra anhöriga att se till att de får det inflytande på vården som de har rätt till. När hon efterlyste en vårdplanering fick hon svaret att den redan var gjord.
– Jag vart alldeles stum. Jag höll på att tappa hakan, så jag sa bara "va!", berättar Susanne Friman.

Nej, Susanne Friman hade inte varit med på någon vårdplanering när hennes 90-årig moster för snart ett år sedan kom till demensboendet Lindhultsgården i Örebro. I höstas spelade sedan två undersköterskor in mostern med avdelningens mobiltelefon, något som ledde till att de omplacerades.

Det var efter det som Susanne Friman fick träffa chefen för boendet för att prata igenom vad som hänt. När hon då började fråga efter en vårdplanering visade det sig att det i boendets datasystem fanns uppgifter om att de anhöriga redan varit med och gjort en sådan.
– Det var en ren miss. Tyvärr skedde någon miss i kommunikationen och det föll mellan stolarna, säger Maria Malmsten som är enhetschef för Lindhultsgården.

Det som hade hänt var att i det nya system som införts för att se till att de anhöriga blir mer delaktiga i vården, så hade en vårdplanering som skulle göras registrerats som något som redan gjorts.
– När man är inne i en process så är det inte hundraprocentigt från början, förklarar Maria Malmsten.
– Det är ett ganska svårt system eftersom vi inte har helt datavan personal, fortsätter hon.

Nu har Susanne Friman och de andra nära släktingarna till den 90-åriga kvinnan fått vara med och ta fram det som kallas för en genomförandeplan. Susanne Friman säger att det blev ett väldigt bra möte och att hon dessutom nu har börjat få mycket mer information från personalen om hur hennes moster har det. Men hon vill ändå berätta om misstaget som Lindhultsgården gjorde i fjol.

– Jag vill att det här ska lyftas upp så att alla andra anhöriga till vårdtagare ska få en bättre genomförandeplan, säger Susanne Friman.

Reporter Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".