Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

"Fler än kvinnorna är drabbade"

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 13.11
"Det här är vår gärningsman", Peter Springare, Örebropolisen.
(2:51 min)
1 av 2
Kammaråklagare Anna Maria Larsson, åklagare Pia Åsberg, polisens informationschef Torbjörn Carlson och polisens utredare Peter Springare och Lars-Eric Carlsson. Foto: Jenny Still /Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Peter Springare, vid Örebropolisen. Foto: Jenny Still/Sveriges Radio Örebro.

24-åringen har påverkat fler än de kvinnor han överfallit.
– Fler än de 15 kvinnor i utredningen är drabbade. Anhöriga och de kvinnor som fått tryggheten rubbad i vardagen är offer, säger Torbjörn Carlson.

Inom polisen har man sett till att alla drabbade fått hjälp.
– Vi har lagt ner stor kraft på att stötta alla brottsoffer, säger Torbjörn carlson.

"Alla offer är mycket späda"

På presskonferensen berättade vice chefsåklagare Pia Åsberg om våldet i överfallen.
– Flera offer har bundits och i vissa fall har det varit ett utdraget händelseförlopp och kraftigt våld, säger hon.

Hon säger även att det finns gemensamma nämnare mellan de olika överfallen. Till exempel tidpunkten för överfallen som skedde sena nätter och tidiga mornar.
– Han har letat efter ensamma offer. Och alla offer är, oavsett ålder, mycket späda i sin kroppsbyggnad, säger Pia Åsberg.

Gediget arbete bakom gripandet

Peter Springare, utredare vid Örebropolisen berättade om arbetet som ledde fram till gripandet av den misstänkte våldtäktsmannen.
– Hösten 2009 hade vi påbörjat en mer omfattande utredning kring ett antal våldtäkter och överfall på kvinnor. Vi bestämde oss för en metod där vi hade en geografisk analys. Det är ett system där man tar reda på var man kan söka efter en gärningsman, en sannolik punkt där man kan söka en gärningsman, säger han.

Den 28 mars, efter ett överfall vid Eurostop, trappades spaningarna upp rejält.
– I den geografiska analysen hade vi fått tre områden på Väster i Örebro där man hade en sannolik punkt att hitta gärningsmannen. Utifrån det systemet började vi topsa män. Det tog lång tid, och många kallades till polishuset för topsning.

Springare uppger att den misstänkte kallades till topsning måndagen den 11 oktober. 
– Han valde då att inte inställa sig dit. Han ringde till oss och förklarade att han inte tänkte inställa sig där. Som skäl angav han att han var tvungen att jobba.
– Det var inte så märkvärdigt. Men det blev också så att man bestämde att han skulle kontaktas för att bestämma en ny tid, säger Springare.

Två brott samma dag

Några dagar efter överfölls en kvinna. Och fem, tio minuter senare blev ytterligare en kvinna överfallen och våldtagen på Väster.
– Vi kom på fötter snabbt eftersom det var två brott som inträffade samma dag. Vi ville klarlägga om det här var vår man, säger han.

Arbetet fortsatte på kvällen - då ytterligare ett överfall inträffade på Tunnelgatan.
– Då började tankarna komma och vi började inse att det här är vår man som vi letar efter. Vi undrade vad som triggade honom och då kom tankarna på om han var kallad till topsning.

Därmed undersöktes de män som polisen hade topsat eller skulle topsa.
– Fem till sju personer av dessa stämde väl in på gärningsmannen på de sista brotten. När de undersöktes kom den misstänkte upp som nummer ett.

Därefter började polisen spana på mannen under natten. På måndagen inkom ett 40-tal tips om de senaste händelserna.
– Fler än ett tips namngav den aktuelle mannen. Tipsen och en iakttagelse ledde till ett anhållande i frånvaro.

Mannen hittades senare i en källare där han greps.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".