Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Kraftiga hyreshöjningar hos ÖBO oroar boende

Publicerat fredag 11 mars 2011 kl 05.00
"Många är oroliga"
(1:50 min)
1 av 3
Sven- Olof Lindén har bott på Hovstavägen i snart 49 år. Foto: Jaber Fawaz/ Sveriges Radio Örebro.
2 av 3
Christina Krönert-Lindh, teknisk chef på Örebrobostäder. Foto: Jaber Fawaz/ Sveriges Radio Örebro.
3 av 3
Kristina Malmsten, ordförande i hyresgästsföreningen Karmen. Foto: Jaber Fawaz/ Sveriges Radio Örebro.

Boende på Hovstavägen i Örebro är oroliga över att inte ha råd med att bo kvar i sina lägenheter. Det efter Öbo:s planerade renoveringsprojekt, som kommer att medföra hyresökningar på 60 procent.

Sven-Olof Lindén har bott på Hovstavägen sedan det byggdes för nästan 49 år sedan.
– Det känns omöjligt att betala så stor hyra och pensionerna är inte så väldigt höga nu länge. Vi pratar väldigt mycket om det här, många är oroliga. Det kommer att ta mycket på krafterna och många utav oss är äldre och de här med att flytta blir jobbigt för oss.

66 lägenheter ska renoveras

Örebrobostäder planerar ett omfattande renoveringsarbete av 66  lägenheter på Hovstavägen. Allt från ett byte av vatten och avloppsrör till installation av större hissar och handikappsanpassning i alla lägenheterna.

Men de planerna får de som bor där, mestadels pensionärer, att bli oroliga. Dels för att hyrorna ökar med över 50 procent och att det gör att det kan bli ett hinder för dem att bo kvar där, men också för själva evakueringsprocessen under renoveringen. Kristina Malmsten bor på Hovstavägen och är ordförande i hyresgästsföreningen Karmen.
– Gör man detta utan att ta hänsyn till kostnader, då kommer vi att drabbas av 50-procentiga hyreshöjningar och det är något som vi inte kan acceptera. Sedan är det väldigt viktigt att vi ser bostäderna som något annat än bara ekonomisk funktionalitet. Det betyder mycket att man har kontinuitet, att man kan bo kvar och ha sina grannar.

"Låg hyresnivå idag"

Christina Krönert-Lindh är teknisk chef på Örebrobostäder och hon säger  att de försöker hjälpa de boende att bo kvar i närområdet.
– Det kanske är så att man kan välja, om man är pigg, att bo kvar i kvarteret fast i en annan lägenhet, en mindre, eller en lägenhet som blir mindre renoverad, säger hon.
– Varför blir hyrorna så höga?
– Därför att idag ligger de på en ganska låg hyresnivå, de ligger ungefär 60 till 70 kronor lägre än normalhyran i Örebro. Vi kommer ju naturligtvis att sätta en ny hyra efter renoveringen efter den standarden som lägenheten då fått, avslutar Christina Krönert-Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".