Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Utbildning ska ge bättre brandsäkerhet

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 17.16
"All personal måste hjälpas åt"
(1:43 min)
Brandskyddsombudet Arne Edgren. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.

För att ha en bra brandsäkerhet på skolorna är det viktigt att hela personalen hjälps åt. Det tycker Arne Edgren brandskyddsombud på Stureskolan i Örebro, en av många skolor i länet där brandkåren hittat brister i brandsäkerheten.

– Man måste tjata och tala om varför det är viktigt. Helst av allt skulle egentligen alla gå någon form av brandskyddsutbildning, för att få reda på riskerna, säger Arne Edgren på Stureskolan.

Det är skolorna själva som har ansvaret för att regelbundet bedöma brandriskerna. Sveriges Radios kartläggning visar att skolorna inte helt lyckas med den uppgiften.

Som vi berättat tidigare så fick hälften av länets skolor anmärkningar på utrymningsvägarna vid brandkårens senaste tillsynen. Var tredje skola fick anmärkningar på larmet. Samtidigt ökar antalet brandtillbud på länets skolor, från sju anlagda bränder 2008 till 16 i fjol.

Nerikes Brandkår har därför gjort ovanligt många tillsyner på skolor dom senaste åren. Deras bedömning efter det är att säkerheten i skolorna är tillfredsställande, trots alla anmärkningar.

Men vice brandchef Ulf Smedberg tycker det finns problem med att ansvaret för säkerheten i slutändan hamnar på skolornas rektorer.

– Naturligtvis så är det ju ett inbyggt problem att man har ett ansvar som del i en tjänst. Jobbar man heltid med det blir man ju bättre på det. Men det är alltid så att rektor eller högste chefen har ett ansvar för att man har en säker verksamhet. Det kräver ju utbildning och att man sätter sig in i de uppgifterna, säger Ulf Smedberg.

Örebro kommun har nu dragit igång en stor utbildningsinsats i skolan. 4000 anställda ska utbildas under de närmaste åren. På Stureskolan är brandskyddsombudet Arne Edgren hoppfull.

– Jag tror att brandsäkerheten kommer att bli bättre och bättre. Om vi får iväg fler på utbildningen och jag kan få personalen att verkligen lyssna på vad jag har att säga, så kommer den att bli bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".