Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskoga

Ont om nödutgångar i många år

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 05.44
"Om något händer så får man bekymmer"
(2:15 min)
Brandingenjör Henrik Winkler tycker inte utrymningsvägen genom trapphuset är tillräcklig. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro

Många klassrum för högstadieeleverna på Österledsskolan i Karlskoga har för dåliga nödutgångar. Trots att brandkåren upptäckte det för nästan tio år sedan är det fortfarande svårt för eleverna att ta sig ut om det skulle börja brinna.

- Om någonting händer från våningen under så att trappan som finns här rökfylls så får man bekymmer, säger Henrik Winkler, brandingenjör på Bergslagens Räddningstjänst.

- Generellt säger lagstiftningen att man ska från i princip varje utrymme ska ha två oberoende vägar ut, fortsätter Henrik Winkler, brandingenjör på Bergslagens Räddningstjänst.

Men det har alltså inte högstadieeleverna på Österledsskolan när de har lektioner i något av de över tio olika klassrum som finns en trappa upp i skolhuset. I den utrymningskorridor som en gång fanns är det nu förråd med flera låsta dörrar

Så för att ta sig mellan husets olika trapphus måste eleverna nu passera genom flera klassrum. Engelskläraren Elisabeth Yngve säger att hon tänkt på det här, men tror att det skulle gå bra ändå om det började brinna på Österledsskolan.

- Är det så att vi vuxna ser att det finns fara på gång ska vi naturligtvis försöka få ut eleverna och oss själva så fort som möjligt. Vi har ju våra brandövningar och eleverna är ganska på det klara med vart de ska gå om det skulle uppstå en brand, tycker Elisabeth Yngve.

Upptäcktes 2002

Men brandkåren ser allvarligt på det här. Sveriges Radios granskning den här veckan av brandsäkerheten på länets skolor visar att Bergslagens räddningstjänst redan 2002 upptäckte de här bristerna i nödutgångar för eleverna och då skrev i tillynsprotokollet att "detta skall åtgärdas med skyndsamhet".

Ändå är det först de senaste månaderna som skolan börjat jobba för att hitta en lösning. Brandingenjör Henrik Winkler kan bara konstatera att problemet fortfarande finns kvar, nio år efter den senaste tillsynen.

- Anledningen är förmodligen glömska från verksamheten och sedan har vi inte varit så ihärdiga som man kanske borde kräva med att följa upp de brister vi har hittat, säger Henrik Winkler.

Fråga

Skolornas brandskydd

  • Lagen lägger ansvaret för brandskyddet på fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren.
  • För skolor innebär det att det ofta är delat mellan skolledningen till exempel kommunernas fastighetsavdelningar.
  • Skolor måste bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Det betyder till exempel att de måste bedöma vilka brandrisker som finns och utbilda personal och elever.
  • Enligt lagen behöver skolor inte ha något brandlarm, men ett utrymningslarm.
  • Skillnaden är att ett brandlarm sätter igång automatiskt när det känner av röklukt, medan ett utrymningslarm oftast startas genom att någon trycker på en knapp.
  • När det gäller utrymningsvägar ska dessa vara lättöppnade och utåtgående. De får inte vara blockerade eller låsta.
  • (Källa: Brandskyddsföreningen och Räddningstjänsten Dalamitt)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".