Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro län

Grisbönder tvingas lägga ner

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 06.11
Grisbonden Stina Olovsson
(1:59 min)
Grisbonden Stina Olovsson i Odensvi i Vretstorp tvingas sluta med grisproduktion. Foto: Carina Galnou Ipsonius.

Aldrig tidigare har det funnits så få grisar i Sverige och de fortsätter att minska, även i Örebro län. En av dem som nu tvingas sluta med grisproduktion är Stina Olovsson i Odensvi, Vretstorp.

Det har funnits grisar i drygt 50 år på gården, som hon tagit över efter sina föräldrar, men nu har konkurrensen från EU-importerat kött blivit för mycket.

– Det är ju bedrövligt att det inte ska gå att producera gris i det här landet, säger Stina Olovsson.

Varför går det inte?

– Vi får inget betalt. Det kommer importerat kött och folk vill ju handla billigt, säger Stina.

Vi svenskar föredrar i stor utsträckning att handla billigt framför svenskt.

Att importerat kött är billigare har flera orsaker, men den främsta är att kraven på hur djuren ska skötas och hur de ska leva är högre i Sverige än i övriga Europa.

Till exempel måste en svensk gris ha ett visst utrymme att röra sig på som är större än det i Europa, vilket gör byggkostnaden högre.

Tillsynen av grisarna, hur många gånger om dagen man tittar till dem, är strängare i Sverige, vilket gör att det krävs fler anställda.

Det här är en del av orsaken till att kilopriset på svenskt griskött är högre, menar Håkan Wahlstedt på Hidinge gård utanför Fjugesta. Han är ordförande för Örebro läns grisföretagare.

– Det är flera kronor dyrare att producera fläsk i Sverige jämfört med nere i Europa. Orsaken är ju att vi har ett mycket hårdare djurskydd, säger Håkan Wahlstedt.

Han påpekar att svårigheten att få lönsamhet för svenska grisbönder i sig inte är något nytt, men att det aldrig funnits så få grisar i Sverige som i dag, och att de fortsätter att minska.

Att det minskat dramatiskt just i år, beror till stor del på den tyska dioxinskandalen i slutet av förra året.

En del tyska grisar fick masslaktas för att de fått i sig foder som innehöll dioxin. Det medförde att många länder bojkottade tyskt fläsk. Dock inte Sverige.

Då dumpade tyskarna priset och importen till Sverige ökade. Då kom dödsstöten för många svenska grisbönder.

I genomsnitt lade tre gårdar om dagen ner sin grisproduktion i Sverige i januari.

Även för Stina och hennes man i Odensvi blev dioxinskandalen droppen.

– Priserna bara rasade, och det fanns ingenting att välja på för vår del. Det var bara att konstatera att det här går inte längre, säger Stina Olovsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".