Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grisbonden Stina Olovsson:

"Dubbelmoral att inte köpa svenskt kött"

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 06.14
Grisbonden Stina Olovsson
(1:56 min)
Grisbonden Stina Olovsson tycker att kommunerna ska köpa svenskt griskött. Foto: Carina Galanou Ipsonius.

Det är inte lönsamt att producera griskött i Sverige i dag. Konkurrensen från EU slår ut de svenska grisproducenterna. Men det skulle gå att förändra förutsättningarna, det menar Stina Olovsson i Odensvi som upphör med grisproduktion.

– Om kommuner och landsting skulle bestämma sig för att köpa in svenskt kött, då skulle vi vara hemma, säger Stina Olovsson. För de serverar tre miljoner portioner om dagen, det skulle ju göra jättemycket.

Stina Olovsson menar att det är dubbelmoral.

– Samhället har ju en väldig massa krav på hur vi ska göra när vi tar fram våra djur, sen vill inte samhället köpa den produkten som vi tar fram. Istället köper man ett sånt kött som är producerat på ett sådant sätt som är olagligt i det här landet.

Vad syftar du på då?

– Till exempel måttbestämmelser, hur stora boxarna ska vara, hur många grisar det får vara i varje box och här i Sverige knipsar vi inte av svansarna på grisen, nåt som görs regelmässigt överallt i hela Europa.

Samhället sätter alltså upp stränga djurhållningsregler som svenska bönder måste följa, men köper inte produkten. Det beror å andra sidan på andra lagar.

Nämligen lagen om offentlig upphandling.

När stat och kommun ska göra upphandlingar om till exempel kött, så får man inte kräva att köttet ska vara svenskt. Men det går att komma runt det, säger Håkan Wahlstedt, ordförande för Örebro läns grisbönder.

– Man får inte skriva att man vill att det ska följa svensk djurskyddslag, då kommer det att överklagas. Om man däremot skriver att grisarna ska ha haft svans under sitt liv, att de ska ha haft tillgång till strö och lite annat, då faller de Europeiska grisproducenterna bort.

Men så länge konkurrenssituationen inte är lika mellan de svenska grisbönderna och de europeiska, så menar Håkan Wahlstedt att regeringen borde ge de svenska bönderna ett bidrag.

– Vi måste ha nån typ av kompensation för att vi har ett högre djurskydd, annars kommer hela tiden det importerade köttet att vara billigare och slå ut det svenska.

Så har det varit de senaste 10 till 15 åren, menar Håkan Wahlstedt.

– När vi är harmoniserade på det, då kan vi ta bort alla stöd, säger Håkan Wahlstedt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".