Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kaliber granskar Xtravaganza

Allvarligt sjuka av soppdiet

Publicerat söndag 24 april 2011 kl 08.30
"Hela tjocktarmen sprack"
(3:02 min)
Tre kvinnor uppger att de har blivit allvarligt sjuka efter att ha följt Xtravaganzas soppdiet. Foto: Linda Forsell

Ett av landets största bantningsföretag, Xtravaganza, med verksamhet i bland annat Örebro får kritik. P1 programmet Kaliber har träffat  tre kvinnor som blivit allvarligt sjuka efter att ha gått på företagets soppdiet.

Kristina Iversen Öst hamnade medvetslös på akuten efter 2.5 vecka på soppdieten.

– Jag kunde aldrig drömma om att det skulle gå så här, att jag skulle bli medvetslös, att man inte vet vad som händer, säger Kristina Iversen Öst.

Kristina Iversen Östh skulle snabbt och säkert gå ner i vikt med Xtravaganzas lågkalorisoppor, så kallade VLCD-produkter, där VLCD står för very low calorie diet.

Det är soppor med ett extremt lågt energiinnehåll.

Enligt Livsmedelsverket är det viktigt att dricka mycket vatten under en sådan diet, men Xtravaganza gick ett steg längre och rådde Kristina att dricka ända upp till fem liter vatten om dagen.

En farlig kombination som, enligt hennes läkare, ledde till att hon blev vattenförgiftad.

Jarl Torgersson, fetmaforskare som forskat kring bantning med VLCD produkter på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg säger att mängden vatten är orimlig och farlig.

– Det kan bli väldigt allvarliga konsekvenser med hjärnskador. Det är inget att leka med.

Enligt Livsmedelsverket bör man inte äta den här typen av lågkalorisoppor längre tid än tre veckor utan medicinsk rådgivning.

P1 programmet Kalibers granskning visar att många av Xtravaganzas kunder äter soppor längre perioder än så och att Xtravaganza uppmuntrar kunder att göra det.

Inte olagligt, men inget de bör göra säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Rent etiskt kan man inte det. Tre veckor är en vettig gräns kan jag tänka mig. Sedan behöver man komma tillbaka till vanligt mat.

Jessica Petersson levde enbart på Xtravaganzas soppor i nästan 4 månader.

Sen fick hon rådet av Xtravaganza att äta hela linfrön på frukostgröten säger hon.

Efter det hamnade hon på operationsbordet.

– Hela tjocktarmen sprack. Min buk var full med avföring och linfrön. Det var som cement i tarmarna. De fick ju använda 10 liter varm koksaltlösning för att få bort det mesta utav förstoppningen som var.

Xtravaganza utlovar snabba och hållbara resultat, men inte ens den läkare som företaget har som affischnamn till deras så kallade expertcenter Dr Jerzy Lippert, menar att det finns några vetenskapliga belägg för det påståendet.

– Det finns ingen forskning alls på det här programmet. Det är ingenting man kan kalla för vetenskap.

Xtravaganzas ägare, som tjänat stora pengar på verksamheten, Frank Angelini och Per Sundström medger att det inte finns någon säker statistik när det gäller kunder som lyckats.

Det är en uppskattning.

Men de tillbakavisar den övriga kritiken. 

Xtravaganza håller sig till Livsmedelsverkets rekommendationer säger de och ingen har blivit sjuk av deras bantningsprogram.

– Nej, det var väl naturliga orsaker till att man mår dåligt. Man kan ju bli både snuvig och allt möjligt, säger de.

– Tänk om det skulle hända någon, att någon dör på grund av det här. Det är ju fruktansvärt. Jag vill inte att det ska hända någon annan, naturligtvis, säger Kristina Iversen Öst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".