Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Missnöjd med Vivallaåtgärder

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 06.48
De unga får gå på datorteket i Vivalla om de följer vissa regler. Foto:Scanpix.

Mer än var femte person i Vivalla är arbetslös, Örebro kommun gör en del bra satsningar, men det är långt ifrån tillräckligt säger företagaren Mohamed Darwish, som nu tar saken i egna händer.

– Jag har varit väldigt besviken på att Örebro kommun diskuterar de små problemen i mina ögon, istället för att diskutera det största problemet vi har här i Vivalla, och det är arbetslösheten.

Cykelskolan, basket och fotbolls satsningar det är klart att de är jätte viktiga för våra ungdomar, men vårt största problem här i Vivalla är arbetslösheten, och det är ingen som snackar om det.

Så vill man satsa och göra något, så ska man ta itu med det största problemet som vi har här, säger Mohamed Darwish

Mohamed Darwish har nyligen startat ett datotek med 16 datorer i Vivalla centrum. Där ungdomar kan sitta umgås och spela.

Men det som skiljer hans datotek från andra är att han varje vecka bjuder in föreläsare som delar med sig av sina erfarenheter av arbetsmarknaden, och hur deras väg till arbete har sett ut.

Föreläsaren, kan vara allt från en chef för en stor restaurangkedja i Örebro till polis, läkare och advokat.

Men för att ungdomarna ska få vistas i Mohamed Darwishs lokaler, finns det vissa regler berättar han.

– Det är respekt, och att man ska sköta sig ute i samhället. Vi vill inte känna pengar på ungdomarna, utan hjälpa de genom att visa den rätta vägen för de. Om vi lyckas, så är det vinsten vi vill få ut, säger Mohamed Darwish.

Två ungdomar som har accepterat reglerna och uppskattar föreläsningarna är Salam Nour och Aram Jahani.

– Jag tycker att det är jätte bra föreläsningar, och man lär sig jätte mycket utav dem, säger Salam Nour

– de har påverkat mig mycket positivt faktiskt. De får mig att tänka till om skolan och annat. Dessutom är det bra att höra hur andra har klarat sig, hur deras vägar till arbete har varit. Och man ska följa deras råd, säger Aram Jahani.

Man talar om att arbetslösheten minskar i länet, men i Vivalla beräknas mer än var femte person vara arbetslös.

Det faktumet kan lätt få ungdomar att tappa hoppet menar Mohamed.

– Ungdomarna tror att man som invandrare inte har en bra chans att bli något i Sverige, men det stämmer inte alls.

Så jag vill visa de att vi faktiskt har lika stora möjligheter som svenskar, genom att försöka visa dem vägen till arbetsmarknaden, säger Mohamed Darwish

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".