Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga riksdagsmän från länet kritiska till "nådiga luntan"

Publicerat måndag 20 september 2004 kl 18.25

En budget för barnfamiljer och för satsningar inom kommunerna, så vill Socialdemokraterna presentera det budgetförslag som på måndagen överlämnades till riksdagen.

När finansminister Bosse Ringholm överlämnade ”nådiga luntan” till riksdagen sa han att arbetslösheten i Sverige fortfarande är för hög och sysselsättningen för låg. Därför är en av huvudsatsningarna i budgeten 13 miljarder i extrapengar till kommuner och landsting, som ska användas de två kommande åren.
Andra delar i budgeten är sänkta inkomstskatter för vanliga inkomsttagare, slopad arvs- och gåvoskatt från nästa år och sänkt förmögenhetsskatt.
Den gröna skatteväxlingen ger dyrare bensin, diesel och el och höjd fordonsskatt. 
I Örebro län var det förskole- och ungdomsminister Lena Hallengren som presenterade regeringens budgetförslag. 

Men bland dom borgerliga kritikerna talas det istället om en glädjebudget byggd på ökade bidrag och större underskott i statens finanser.
Centerns riksdagsledamot Sofia Larsen från Kumla menar att finansministern skönmålar:
-Självkritik har aldrig varit finansministerns starka sida och budgetpresentationen är inget undantag. Men den skönmålning som regeringen ägnar sig åt är inte den bild som hårt arbetande människor i vårt land känner igen sig i.
Regeringens glädjekalkyl kommer inte att få Sverige på fötter. Det som krävs är bättre villkor för företagare och att människor går från bidrag till arbete. Det måste löna sig att arbeta, idag får man i genomsnitt behålla 36 kronor av en löneökning med hundra kronor. Resten försvinner i ökade skatter och minskade bidrag, säger Sofia Larsen(c).
Moderata riksdagsledamoten Sten Tolgfors från Örebro säger i en kommentar att regeringens budgetförslag är ett ekonomisk-politiskt haveri. 
Tolgfors menar att inriktningen på budgeten känns helt planlös. ”Höjd bensinskatt - som kommer drabba Örebro län hårt - och den så kallade ”gröna skatteväxlingen” innebär att instabila skattebaser får ersätta stabila skattebaser”, skriver Sten Tolgfors.
”Regeringens tanke är ju att människors beteende ska påverkas så att dom kör mindre bil - då minskar intäkterna för staten, samtidigt som människors liv försvåras”, skriver Sten Tolgfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".