Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vård över länsgränserna

Publicerat söndag 30 oktober 2011 kl 12.11

Det ska bli möjligt för alla i Västmanland och Dalarna att lista sig på valfri vårdcentral i grannlandstinget. Diskussioner förs med grannlandstingen om en liknande lösning.

Nu ska det bli fritt fram för alla som bor i Västmanland och Dalarna att lista sig på valfri vårdcentral i grannlandstinget. Det har politikerna i Västmanlands landstingsstyrelse beslutat, uppger Sveriges radio Västmanland.

Redan tidigare har de som bor nära länsgränsen kunnat välja vårdcentral på andra sidan gränsen.

Men det var besvärligt att hantera i praktiken, tycker landstinget. Därför öppnar man nu för alla västmanlänningar att välja läkare i grannlänet Dalarna.

Dalmasarna och dalkullorna får samma rätt att välja vårdcentral i Västmanland.

Man är inte riktigt där än. Politikerna i Västmanlands landstingsstyrelsen har gett landstingsdirektören i uppdrag att jobba fram ett samverkansavtal mellan landstingen i Västmanland och Dalarna.

Man tror inte att det blir så många som väljer sin vårdcentral på andra sidan gränsen.

Bara 13 västmanlänningar har listat sig i Dalarna enligt det tidigare avtalet, och 15 personer från Dalarna har valt att lista sig i Västmanland.

Det kan vara bra att veta att det finns ett undantag: Möjligheten att lista sig över länsgränsen ska inte gälla den som bor i ett så kallat särskilt boende eller den som är inskriven i hemsjukvård.

Samverkan mellan Västmanland och Dalarna är alltså på gång och det kan bli så att man kommer överens också med andra grannlandsting.

-- Vi är öppna för att föra diskussioner med andra landsting om listning över länsgränsen, säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S) i en kommentar.

Han hoppas att man ska kunna komma överens, eftersom det skulle underlätta för många som bor nära länsgränsen eller arbetar i grannlandstinget.

Källa Sveriges radio Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".