Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fjärrvärmen allt dyrare i länet

Publicerat tisdag 19 oktober 2004 kl 16.02

Fjärrvärmen blir allt dyrare, det visar den undersökning som Hyresgästföreningen gjort tillsammans med Riksbyggen, Fastighetsägarna, SABO och HSB.

Varje år sen nio år tillbaka genomförs en stor avgiftsundersökning i Sverige. Nils Holgerssonundersökningen kallas den, och den går ut på att man tänker sig att man flyttar runt en flerbostadsfastighet i landet och jämför kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.
I Örebro län har kostnaderna för fjärrvärmen ökat i samtliga tolv kommuner, allra mest i Laxå, Ljusnarsberg, Askersund och Karlskoga jämfört med förra året.
I Askersund har dessutom avgifterna för sophämtning, vatten och avlopp och el ökat det senaste året, och i Örebro län är Askersund den kommun där de totala kostnaderna ökat mest.
Även i Hällefors och Örebro har samtliga kostnader ökat när det gäller sopor, vatten, avlopp och el.
Men medan Hällefors hör till de dyraste kommunerna i länet så är Örebro den billigaste totalt sett.
Ljuset i mörkret är elkostnaderna, som faktiskt minskat i Degerfors, Ljusnarsberg, Karlskoga, Nora och Lindesberg. 
Totalt sett, om man slår i hop alla kostnader så har faktiskt samtliga kommuner i Örebro län blivit dyrare att bo och leva i. Taxorna för vatten, värme, el, avlopp och sophämtning utgör en stor del av hyran, en tredjedel faktiskt, det konstater Hyresgästföreningen som är en av de föreningar som varit med och tagit fram årets Nils Holgersson-undersökning. De konstaterar att taxorna höjts med mellan fem och 25 procent de senaste sex åren, och att fjärrvärmen kostar hyresgästerna allt mer.Varje år sen nio år tillbaka så genomförs en stor avgiftsundersökning i Sverige. Nils Holgerssonundersökningen kallas den, och den går ut på att man tänker sig att man flyttar runt en flerbostadsfastighet i landet och jämför kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. I Örebro län har kostnaderna för fjärrvärmen ökat i samtliga tolv kommuner, allra mest i Laxå, Ljusnarsberg, Askersund och Karlskoga jämfört med förra året. I Askersund har dessutom avgifterna för sophämtning, vatten och avlopp och el ökat det senaste året, och i Örebro län är Askersund den kommun där de totala kostnaderna ökat mest. Även i Hällefors och Örebro har samtliga kostnader ökat när det gäller det här med sopor, vatten, avlopp och el. Men medan Hällefors hör till de dyraste kommunerna i länet så är Örebro den billigaste totalt sett.
Ljuset i mörkret är elkostnaderna, som faktiskt minskat i Degerfors, Ljusnarsberg, Karlskoga, Nora och Lindesberg. Men totalt sett, om man slår i hop alla kostnader så har faktiskt samtliga kommuner i Örebro län blivit dyrare att bo och leva i.
Taxorna för vatten, värme, el, avlopp och sophämtning utgör en stor del av hyran, en tredjedel, konstaterar Hyresgästföreningen som är en av de föreningar som varit med och tagit fram årets Nils Holgersson-undersökning. De konstaterar att taxorna höjts med mellan 5 och 25 procent de senaste sex åren, och att fjärrvärmen kostar hyresgästerna allt mer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".