Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kent Persson blir partisekreterare

Uppdaterat fredag 20 april 2012 kl 13.25
Publicerat fredag 20 april 2012 kl 10.23
"Jag mer än någon annan vill vinna valet 2014"
(0:35 min)
Moderaten Kent Persson. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio Örebro.

Kent Persson, oppositionsråd i Örebro blir ny partisekreterare för Moderaterna. Enligt partiordförande Fredrik Reinfeldt ska Kent Persson öka tempot på Moderaternas politiska arbete i ett nytt politiskt läge.

– Det handlar om att jobba snabbare och smartare, säger han.

Han pekar på att partiet har fått en ny politisk motståndare sedan Socialdemokraterna har bytt ledning, som statsministern menar har börjat använda moderata beskrivningar av vad Sverige behöver.

– Det har också inneburit att de kortsiktigt har vunnit starkt opinionsstöd. Det är något jag tar på allvar, säger Reinfeldt.

Kent Persson lyfter fram jobbfrågan och ekonomin sitt anförande på pressträffen.

– Jag är givetvis väldigt glad och hedrad över att ha fått uppdraget att bli partiets nya partisekreterare, säger han.

Han tillägger att partiet måste vara i ständig förnyelse för att bli intressant för väljarna och att förtroendet för politiken varje dag.

– Valrörelsen bedrivs hela mandatperioden.

Enligt Persson har Moderaterna klarat av att vända stora underlägen till valframgångar.

– Det ska vi göra igen, säger han.

– Vi ska se till att vara det mest regeringsdugliga alternativet, tillägger han.

Kent Persson efterträder Sofia Arkelsten som suttit som partisekreterare sedan oktober 2010. Moderaterna vill i nuläget inte säga skälet till varför hon slutar.

Maria Haglund som är moderat oppositionsråd i Örebro kommun säger att det nu påbörjas en process för att välja ett nytt kommunalråd i Örebro efter Kent Persson. Partiet kommer att utse en särskild valberedning för att leda detta arbete.

Det styrande kommunalrådet i Örebro Socialdemokraten Lena Baastad gratulerar Kent Persson till sitt nya uppdrag.

I ett pressmeddelande skriver hon att Örebro kommer förlora en duktig politiker. Kent har bidragit till en förnyad och konstruktiv dialog i vår kommun.

Fredrik Reinfeldt hänvisar till det nya politiska läge som uppstått i Sverige som en förklaring till bytet av partisekreterare.

– Kent Persson måste öka tempot i vår förnyelse och förbereda oss för att ge svar inte minst för hur jobben ska bli fler för att vi också ska kunna vinna ett tredje val, säger han.

Isac Nordin är ordförande för Moderata ungdomsförbundet i Örebro.

– Kent Persson ar betytt väldigt mycket för MUF. Han är ju själv MUF:are i grunden och han har stöttat oss väldigt mycket tills vi fått inflytande i politiken i Örebro, säger Nordin.

En av de hetaste kandidaterna till att bli Kent Perssons efterträdare är Lotta Olsson. Hon sitter idag i landstingsfullmäktige i Örebro län men säger sig inte veta vem som kommer ersätta honom som oppositionsråd i Örebro.

– Jag fick precis som alla andra reda på detta under förmiddagen, säger hon och fortsätter, men vi har många bra kandidater som jag skulle kunna tänka mig som efterträdare till Kent.

TT: Är det förändringarna i opinionen som skrämt upp dig?

– Nej, men jag tar dem på stort allvar. Nu ligger vi under, det har vi gjort förut. Vi har till och med legat under mer än vad vi gör nu, men det kan bara mötas med att man själv blir bättre på att lyssna mer på människor och kommer ut och träffar dem och har bättre, mer genomarbetade förslag, säger Reinfeldt.

Kent Persson säger att hans uppgift nu blir att öka tempot och vara där människor är och lyssna på deras vardagsproblem. -Vi har legat under förut och löst det och fullföljt förnyelse. Nu måste vi fördjupa förnyelsen ännu mer. Vi är inte idélösa men vi måste åter leda den politiska agendasättningen, säger han.

Han försäkrar att han har betalt tv-licensen och inte har köpt några svartarbeten.

Kent Persson (M)

Kent Persson är 41 år och kommer från Örebro. Gift och har två barn.

Sedan 2011 är han oppositionsråd i Örebro kommun och dessförinnan oppositionsråd i Örebro läns landsting. Han är även länsförbundsordförande för Moderaterna i Örebro län.

Sedan 2011 är han ledamot av Moderaternas partistyrelse.

Sofia Arkelsten utsågs till partisekreterare i oktober 2010. Hon hamnade tidigt i blåsväder när det framkom att hon gjort resor som betalats av RFSU och Shell och kört omkring i en BMW i reklamsyfte.

Källa: Moderaterna (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".