Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Högre rättssäkerhet vid avstängningar

Publicerat lördag 21 april 2012 kl 07.54
"De blir experter på avstängningsärenden"
(1:40 min)
1 av 2
Eva Sundmalm, planerare på förvaltningskontoret gymnasieskola och arbetsliv i Örebro. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Jonas Bergman Wallin, rektor på Karolinska skolan i Örebro Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.

Rättssäkerheten vid avstängningar av gymnasieelever kan nu höjas, det i samband med att Örebro kommun nu utser en särskild grupp vid behandling av dessa ärenden.

– Jag tror att de som tittar på våra beslut, kommer att kunna fatta betydligt rättsäkrare beslut i sin tur. För de kommer att få en tydligare översikt, och se ärendena på ett helt annorlunda sätt än om hela nämnden satt med, säger Jonas Bergman Wallin rektor på Karolinska skolan i Örebro.

Det är ytterst sällan en gymnasieelev i Örebro blir avstängd från skolan. Sedan 2005 rör det sig totalt om 36 ärenden, men en och samma person kan ibland förekomma två gånger.

Visst har en rektor efter en lång process rätt att stänga av en elev i fjorton dagar, men inom dessa dagar ska även gymnasienämnden titta på ärendet och fastställa beslutet. Enligt skollagen har nämnden även befogenhet att utöka avstängningstiden upp till tre terminer utöver innevarande termin.

Men även om det rör sig om så få ärenden, så har det varit problematiskt för nämnden.

– Det mest komplicerade är det praktiska, att tillkalla hela nämnden med så kort varsel. För ofta hamnar dessa möten mellan ordinarie möten. Då är det naturligtvis lättare med en mindre grupp, säger Eva Sundmalm, planerare på förvaltningskkontoret gymnasieskola och arbetsliv.

Avstängningsärenden kräver att alla i Gymnasienämnden är med, men eftersom de flesta är fritidspolitiker så har de andra jobb, och det gör det svårt för de att slita sig loss med kort varsel. Därför har nämnden nu beslutat att utse en mindre grupp som som ska behandla dessa ärenden, och det menar de har sina fördelar.

– En fördel med en liten grupp, är ju också att de blir experter på ämnet, säger Eva Sundmalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".