Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Hundratals familjer kan återförenas

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 05.05
"Hur många som verkligen får komma vet vi inte"
(2:00 min)
Åsa Ekholm, enhetschef och flyktingsamordnare på Örebro kommun. Foto: Pävi Kotka /Sveriges Radio Örebro

Örebro kommun kan komma att ta emot 500 till 600 somaliska flyktingar när en dom i Migrationsöverdomstolen i januari i år får genomslag.

Det är familjer som har hindrats från återförening sedan reglerna om identitetskontroll skärptes för ett par år sedan. Men långt i från alla får hjälp av den nya domen.

Sala Ibrahim besöker invandrar konsulenten Osman Isak för att få hjälp att fylla i de papper som krävs för att återförenas med familjen, frun och de tre döttrarna. Sala är den förste somaliska flyktingen i Örebro, som ansöker om att få återförenas med sin familj. Sala har varit i Sverige sedan 2009 och nu hoppas han att utslaget i Migrationsöverrdomstolen ska hjälpa honom. Men det kommer att ta tid för det är inte bara i Sverige det krävs papper. Merdad Kiani från Migrationsverket i Örebro berättar att det ska fyllas i papper i Sverige och sedan ska familjen som ska komma hit besöka en svensk beskickning för att fylla i papper och lämna DNA-prov.

Migrationsverket och andra myndigheter har planerat för en lag från första juli, som skulle hjälpa splittrade flyktingfamiljer. Man ville vara beredd inför 1 juli när lagen skulle gälla. Domen i januari förändrade bilden.

– Vi blev lite överraskade, säger Merdad Kiani, som nu arbetar med att rekrytera 16 handläggare till Migrationsverket i Örebro.

Hur många barn och anhöriga som kommer till Örebro kommun, där många somalier bor, är osäkert. Åsa Ekholm, som är enhetschef för flyktingmottagningen, säger att man identifierat närmare 300 barn som kan komma i fråga, men vet att det kan vara några hundra till.

– Exakt hur många det blir vet vi inte förrän Migrationsverklet fattat beslut, säger hon.

Det är framför allt skolor och barnomsorg som måste förberedas och att de barn som kommer ofta har en dramatisk historia med sig. Samtidigt handlar det här om barn som redan kunde ha varit här.

– När reglerna skärptes för ett par år sedan var det många familjer, som inte kunde återförenas. Vi har haft få nya under ett par år som kommer nu i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".