Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro läns landsting

Elektroniska sjukintyg blir räddningen

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 15.24
"Det går inte att skicka de nya intygen om de är fel ifyllda"
(1:25 min)

I mitten av maj ordnar sjukskrivningskommittén i Örebro läns landsting ett stormöte om läkarnas problem att skriva sjukintyg. Som P4 Örebro berättat tidigare drabbas nästan hälften av alla patienter av att läkarna skriver felaktiga sjukintyg.

Men nu ska det bli ändring på det, och utbildning pågår för att införa elektroniska sjukintyg på alla vårdcentraler, berättar Sven Röstlund, samordnande distriktsöverläkare i sjukskrivningskommitté.

– Ungefär en tredjedel av vårdcentralerna har redan börjat, och innan maj månads utgång så är min förhoppning att alla vårdventraler ska ha de här intygen.

I samband med att de nya elektroniska intygen införs så tas också vikten av att fylla i alla uppgifter korrekt upp.

De ny intygen kan nämligen inte heller skockas iväg om inte alla fält är ifyllda.

Enligt Försäkringskassan kan det också ske en diarekt dialog mellan FK och läkaren via webben med de nya intygen.

– Ja det finns en så kallad fråga/svars funktion där de kan skicka en fråga elektroniskt och där vi kan svara elektroniskt, säger Sven Röstlund.

Hur mycket påverkar patientens lidande, att ni skyndar på det här?

– Jo men det är ju det viktigaste skälet till att vi måste bli bättre på att fylla i intygen på rätt sätt. Läkare och FK har ju olika propotioner om vikten av läkarintyget. För dem är det den viktigaste sak i världen, det är det ju inte för mig som doktor, fortsätter han.

– Men det är inget skäl för att jag ska slarva med skrivandet av läkarintygen, avslutar Sven Röstlund, samordnande distriktsöverläkare i sjukskrivningskommitté.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".