Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro län

Kulturstad saknar kulturskola

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 14.20
"Vi har inte resurser"
(1:54 min)
Foto:Scanpix.

Laxå och Nora kommun i länet saknar musik- och kulturskola. Det gör de två kommunerna smått unika i Sverige. Bara 11 kommuner saknar möjligheterna att erbjuda sina barn- och ungdomar kommunal kulturundervisning på det viset.

Landets näst bästa musik- och kulturskola finns i Hällefors enligt Lärarförbundet.

Undersökningen bygger på en sammanställning av tre kriterier: resurser som kommunen satsar på Musik och Kulturskolan, den medelavgift som tas ut av eleverna och andelen elever som deltar i kommunens verksamhet.

Glädjande för Hällefors såklart, men samtidigt visar rapporten, som Lärarförbundet tagit fram, att i länet finns det två kommuner som helt saknat musik- och kulturskolor.

– Det känns ju lite tråkigt att just vi, som är en kulturstad, inte ska ha en kulturskola.

– Ja, det stämmer att vi saknar musik- och kulturskola.

Det här säger Birgitta Borg (FP) och Klas-Göran Vilgren (V), ansvariga politiker för kulturen i Nora respektive Laxå. Alltså de två kommuner i länet som helt saknar musik- och kulturskola.

Sveriges regering betonar i sin kulturpolitik vikten av barn- och ungdomskultur, men det är kommunerna som bestämmer hur de vill ha det med den saken. Och att Nora och Laxå inte erbjuder musik- och kulturskola just nu har en väl knappast överraskande förklaring. Orsaken stavas pengar.

– Vi har ju stora ekonomiska problem. Vi vill gärna starta en musik- och kulturskola, men vi har inte de resurserna, säger Klas-Göran Vilgren (V).

Men i Nora finns det en ljusning för barn och ungdomar. Helt nyligen beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd att i höst starta ett formellt samarbete med studieförbunden, ett slags musik- och kulturskola light, som ska kunna utvecklas till något större, säger Birgitta Borg.

– Vi ska ge våra ungdomar möjlighet att utveckla sig i de estetiska formerna. Vi har skrivit ett kontrakt på tre år som vi hoppas ska utveckla verksamheten, säger Birgitta Borg.

Fakta:

Lärarförbundets rapport bygger på en sammanställning av tre kriterier: resurser som kommunen satsar på Musik och Kulturskolan, den medelavgift som tas ut av eleverna och andelen elever som deltar i kommunens verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".