Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örebro

Kommunen sviker barn

Publicerat onsdag 9 maj 2012 kl 05.17
"De vägrar ta hand om ärendet"
(1:43 min)
Visionen om alla barns lika rättigheter, antagen av kommunen år 2000.

Även ett svårt funktionshindrat barn har rätt till dagis. Det menar föräldrarna till snart 2-årige Ernst, som sedan i november utan framgång försökt få besked från Örebro kommun om sonens förskoleplacering.

I policydokumentet Örebrovisionen, som antogs av kommunen år 2000 och som fortfarande gäller, står det att varje barn utan undantag har rätt till att utvecklas efter sina behov.

Hedvig Hjelm och hennes man ifrågasätter nu om det verkligen gäller alla barn. För snart två år sedan föddes tvillingarna Gösta och Ernst. De föddes för tidigt efter en svår graviditet och förlossning. Båda fick handikapp, Ernst de svåraste, han har mycket stora hjälpbehov.

Men föräldrarna vill att barnen ska få en tillvaro så lik andra barn som möjligt. I november förra året sökte de om förskoleplats från 1 maj i år.

Gösta fick besked om plats direkt, men för Ernst tog det stopp. Kommunen verkar inte kunna ge honom en förskoleplats som svarar mot de stora krav hans svåra handikapp ställer.

Kommunen har erbjudit olika former av korttidsboende och annat, men föräldrarna vill att han ska kunna gå i en förskoleverksamhet för att kunna utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Margareta Borg är skolchef i förvaltning nordväst i Örebro. Hon tycker inte det är bra att ärendet dragit ut på tiden men säger att det är svårt att hitta en lösning för svårt handikappade barn.

Hon säger att föräldrarna tackat nej till plats på vanligt dagis. Hedvig Hjelm säger att det ställer väldigt stora krav på ett vanligt dagist om det ska passa Ernsts behov och att någon sådan planering inte påbörjats.

Föräldrarna känner sig maktlösa och att allt bara förhalas. Hedvig Hjelm berättar om kontakter med två handläggare, förskola, skolhälsa, kommunjurist och alltså skolchef Margareta Borg.

Trots alla samtal och möten finns det inga handlingar i det här ärendet. Familjen har begärt att få ut handlingar för att kunna gå vidare,l men Margareta Borg säger att det förs samtal men att det inte finns handlingar.

Föräldrarna vill ha fram ett beslut som dom kan överklaga, men det finns inget. Margareta Borg vill inte diskutera ärendet genom medierna och vill inte säga något om vad föräldrarna kan förvänta sig för besked.

Med sina erfarenheter tycker Hedvig Hjelm det är svårt att tro att alla barn har lika värde.

– Det låter vackert med orden om alla barns rättigheter, men i vårt fall finns det inte ens ett ärende, det är som att han inte räknas, det är det värsta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".