Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Leder reservat-SM

Publicerat söndag 12 augusti 2012 kl 10.36
"Överträffar målet"
(1:35 min)
Johan Wretenberg, enhetschef för naturskydd på länsstyrelsen i Örebro. Foto: Mårten Rapp/SR Örebro

Örebro län är bland dom flitigaste i Sverige på att bilda naturreservat. Det senaste decenniet har länsstyrelsen bildat naturreservat i större omfattning än vad regeringen haft som mål.

– Det har gått jättebra, vi har ju som första län gick i hamn med det målet redan 2008, alltså två år före utsatt tid, säger Johan Wretenberg, enhetschef för naturskydd på länsstyrelsen i Örebro.

Örebro län är det enda länet som har nått arealmålet. Målet var 8700 hektar produktiv skogsmark men idag är man uppe i nästan 12000 hektar, enligt Johan Wretenberg.

Att länsstyrelsen nått framgång i det här delmålet tror Johan Wretenberg främst berott på två saker. Dels har Örebro läns skogar en speciell markägarstruktur med några stora skogsägare vilket underlättar upphandlingen. Han tror också att handläggarnas långa erfarenhet gjort arbetet mer effektivt.

Den senaste tidens fokus har varit att skydda barrskog, främst i länets norra delar. Länsstyrelsen nu ska jobba med andra skogstyper som man inte haft tid med innan.

--Lövskogar i både södra delar och norra delar av länet. Det finns fortfarande områden med värdefull skog, framför allt i södra delen av länet och här skulle vi bli bättre och skydda mer skog, säger Johan Wretenberg, enhetschef för naturskydd på länsstyrelsen i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".