Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Migrationsverkets asylmottagning

Kyrkan sällar sig till kritikerna

Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 04.53
"Allt fungerar inte"
(2:15 min)
Arkivbild. Foto:Scanpix.

Nu riktar även kyrkan kritik mot Migrationsverket när det gäller asylmottagningen i länet. Det är kyrkoherden i Viby församling, Benjamin Lundqvist, som tycker att verket inte stöttat de asylsökande i Vretstorp, på ett tillräckligt bra sätt.

Benjamin Lundqvist menar istället att det är kyrkorna på orten som fått träda in och göra Migrationsverkets jobb.

– Det var i julas som vi fick höra lite på omvägar att det skulle komma ett antal flyktingar till Vretstorp, berättar Benjamin Lundqvist. De kom strax före jul men det fanns ingen beredskap. Bostäderna var näst intill tomma, där de skulle bo, skolan var inte alls beredd och så vidare.

Det var ett fyrtiotal asylsökande, från bland annat Syrien och Eritrea, som i vintras kom till det lilla samhället Vretstorp i Hallsbergs kommun. Men, enligt kyrkoherde Benjamin Lundqvist var det alltså mycket som fattades vid ankomsten, så frikyrkorna och Svenska kyrkan fick tillsammans fixa fram det som behövdes.

– Vi har samlat in en del husgeråd, kläder, framför allt barnkläder och så har vi fixat öppet hur en gång i veckan, i Kristallkyrkan i Vretstorp, och försöker också skapa god kontakt mellan de asylsökande och närsamhället, berättar han.

Mest förvånande tycker Benjamin Lundqvist det är att Migrationsverket inte hjälper de asylsökande att översätta viktig information som de behöver för att komma vidare i sin asylprocess.

– Det är klart att man tycker det är lite konstigt när man får hjälpa till att tolka ett brev som sänds till en som varit i Sverige i tre veckor, och allting står på svenska. Då undrar man ju, kan man inte skriva brevet på modersmålet när det finns sån kompetens på Migrationsverket.

Benjamin Lundqvist tycker det är helt okey och naturligt att frivilligorganisationer och andra stöttar och erbjuder en plats att mötas på, som ett öppet hus till exempel, där man ordnar aktiviteter för barnen och så.

– Men däremot de saker som Migrationsverkets personal ska står till tjänst med, att det inte fungerar, det är mer uppseendeväckande, menar han.

Och Benjamin Lundqvist får stöd i sin kritik från Hans Karlsson, socialdemokratisk ordförande för Hallsbergs kommunala bostadsbolag, som IGÅR riktade skarp kritik mot Migrationsverkets mottagande av asylsökande i just Vretstorp. Hans Karlsson lovordar kyrkornas insats på orten och menar att det är tack vare dem som mottagandet fungerat. Nåt som förstås gläder kyrkoherde Benjamin Lundqvist.

– Ja, det är roligt att höra, men vi har helt enkelt bara agerat utifrån att vi har sett ett behov här, avslutar kyrkoherden i Viby församling, Benjamin Lundqvist.

Tidigare publicerat:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".